Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με 155 «ναι» ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός - 134 «όχι» και 1 «παρών»

vouli-55

Με επίκεντρο την προεδρική εκλογή αλλά και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή επί του Προϋπολογισμού του 2015.

Η καθοριστική κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώθηκε με την μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 290 βουλευτές εκ των οποίων 155 ψήφισαν «ναι», 134 «όχι» και ένας «παρών».

Με φόντο την βασανιστική πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και τα σενάρια περί επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις (πρόωρων ή μη εκλογών), η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις στον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι συνολικά φθάνουν τους 24, αλλά και σε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σχετικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής και της στάσης που θα τηρήσει έκαστος βουλευτής.

Μετά την πρωτοβουλία των «οκτώ» (πέντε ανεξάρτητων και τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ) που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, όπως και αναθεώρηση του Συντάγματος από αυτήν, καθώς και εκλογές εντός του 2015 και άλλοι ανεξάρτητοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να ψηφίσουν ΠτΔ. Αυτό κατέστησαν εμφανές τόσο η κυρία Κατερίνα Μάρκου, όσο και ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος από του βήματος της Βουλής κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αντιθέτως, για «αυτοεξευτελισμό» όσων ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης καλώντας όσους προσανατολίζονται προς αυτή την στάση «να αφήσουν τις ανοησίες και τα κόλπα». «Κάποιοι βουλευτές θέλουν να δώσουν ΄΄φιλί ζωής΄΄ στην κυβέρνηση.

Όποιος σήμερα το βράδυ ψηφίσει τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης είναι σαφές ότι θα πρέπει να ψηφίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι όμως καταψηφίσουν αυτόν τον προϋπολογισμό και ό,τι άλλο έρθει, δημιουργούν ένα πρόβλημα αυτοεξευτελισμού. Να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να τελειώσουν οι ανοησίες και τα κόλπα», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας τον τόνο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Παράλληλα, έντονες αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται όσον αφορά την υπόθεση του Ν. Ρωμανού, αλλά και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «φαινόμενα προκλητής ένταση» και «συστηματική δημιουργία τεχνητής έντασης», προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται εμείς να γίνουμε τα θύματά της, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε στημένα επεισόδια και χθες (Σάββατο) είχαμε τέτοια». Όπως υποστήριξε «έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν εντάσεις ακόμη και στις ειρηνικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών και έπεσαν στο κενό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να δείχνει ως πρόσωπο τη βία και την καταστολή».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του έργου της αστυνομίας για την οποία είπε ότι είχε δώδεκα τραυματίες λόγω των επεισοδίων. Και τόνισε ότι η αστυνομία «ακόμη και την νόμιμη κρατική βία την ασκεί εντός πλαισίου». Μάλιστα είπε ότι «θα περίμενα να ζητούσαμε συγγνώμη» για όσα έγιναν κατά των ανδρών της αστυνομίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, διερωτώμενος εάν είναι τυχαίο ότι βουλευτές του βρίσκονται δίπλα στους προσαχθέντες.

Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, μέσω Ομόνοιας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Σαμαράς: Μεγάλη προσβολή για τη Βουλή η αναφορά Τσίπρα στην αποστασίαΣαμαράς: Μεγάλη προσβολή για τη Βουλή η αναφορά Τσίπρα στην αποστασία

Τσίπρας: Ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια πενταετία λιτότηταςΤσίπρας: Ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια πενταετία λιτότητας

Βενιζέλος: Προϋπολογισμός πολιτικής αξίας και αλλαγής σελίδαςΒενιζέλος: Προϋπολογισμός πολιτικής αξίας και αλλαγής σελίδας

Καμμένος: Ψήφος για Πρόεδρο ισοδυναμεί με παράταση βίου της κυβέρνησηςΚαμμένος: Ψήφος για Πρόεδρο ισοδυναμεί με παράταση βίου της κυβέρνησης

Φ. Κουβέλης: Δεν είναι οι εκλογές το κακόΦ. Κουβέλης: Δεν είναι οι εκλογές το κακό

Παπαρήγα: Δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικούς μας λόγουςΠαπαρήγα: Δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικούς μας λόγους

Ο υπουργός Οικονομικών

Γκ. Χαρδούβελης: Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα και πρέπει να δράσουμε συλλογικά

Κ. Γιοβανόπουλος: Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Άνοιξε τα χαρτιά του ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Κ. Γιοβανόπουλος, προδικάζοντας σχεδόν ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε χαρακτηριστικά στην Βουλή: «Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτό». Και πρόσθεσε: «Μαζί μπορούμε, ούτε αυτοί (δείχνοντας την κυβέρνηση) μπορούνε μόνοι τους, ούτε εσείς (δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορείτε μόνοι σας». Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Φυσικά και καταψηφίζω τον προϋπολογισμό που επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα μεσαία στρώματα», είπε.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter