Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενημερώθηκε στο ΥΝΑ ο Βαν Ρομπέϊ για την παράνομη μετανάστευση

lathrometanastes-456

Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy (Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ) υποδέχθηκε στο Υπουργείο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, όπου ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε για ακόμη μία φορά σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο την αναγκαιότητα επιπρόσθετης συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Βαν Ρομπέϊ επισκέφτηκε το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου μαζί με τον κ. Βαρβιτσιώτη συμμετείχαν από κοινού σε σύσκεψη με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων του Frontex Klauss Roesler(Κλάους Ρέσλερ) και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε μια εκτενής ενημέρωση προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα, όπου και διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Frontex και Λιμενικού Σώματος.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου επεσήμανε τη δραματική άνοδο που παρουσιάζει το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών στη Μεσόγειο που δημιούργησαν ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα: «Οφείλω όμως να επισημάνω μια παράδοξη στάση της Ευρώπης, απέναντι σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε: «Τα τελευταία χρόνια και ενώ αυξάνονται διαρκώς οι δείκτες της παράνομης μετανάστευσης, οι δείκτες της χρηματοδότησης και της συνεισφοράς σε μέσα από τον Frontex προς τη χώρα μας, μειώνονται διαρκώς», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Ρομπέϊ.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνάντησής του με τον κ. Βαρβιτσιώτη, καθώς, όπως τόνισε την ώρα της συνομιλίας τους «φεύγω πολύ πιο καλά ενημερωμένος για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Είστε το μόνο μέλος της Κυβέρνησης που συνάντησα κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, επειδή γνωρίζω πόσο έχετε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από όσα άκουσα είμαι σίγουρος ότι η παράνομη μετανάστευση θα αποτελέσει ένα κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ευρωπαίου Αξιωματούχου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που είχε έλθει ως Υποψήφιος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, δήλωσε: «Ως Ελληνική Πολιτεία στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι δε θα αφήσουμε τα σύνορά μας ανοχύρωτα. Και στην προσπάθειά μας αυτή είναι σημαντική η παρουσία του Frontex, για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δίνει το μήνυμα της ευρωπαϊκής συνδρομής στην προσπάθειά μας αυτή. Δεύτερον, επειδή δίνει το μήνυμα στους γείτονές μας ότι η Ευρώπη είναι παρούσα στα σύνορά της και ξέρει να τα προστατεύει , ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών της».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter