Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

8D4466A06BB32D437C0EEF16C12A92F0

Οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας αρκεί ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος, ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι τόνοι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλοί μέχρι την ψηφοφορία της Παρασκευής.
«Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος. Σήμερα αρκεί ένα ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης -καμιά φορά και μέτριος εκδότης-, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο» είπε ο κ. Δραγασάκης .
Η φράση του αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Δ.Σταμάτη ο οποίος εξοργισμένος προκάλεσε από τα υπουργικά έδρανα τον κ. Δραγασάκη να δώσει ονόματα: «Έχετε καμιά καταγγελία συγκεκριμένη;», τον ρώτησε και εκείνος του απάντησε: «Να πάμε στον εισαγγελέα θα μου πείτε;».
Ο κ. Σταμάτης επέμεινε φωνάζοντας: «Να πείτε όνομα σε αυτή την αίθουσα! Βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα και την σπέρνετε», ενώ ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε: «Έτσι φτάσαμε κύριε Σταμάτη στην χρεοκοπία. Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε το απόφαση και κάντε υπομονή», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: «Κάποιοι δεν είναι στη φυλακή; Ζω σε άλλη χώρα;».
Ο κ. Σταμάτης ακούστηκε να του λέει: «Ποιος τους έβαλε (φυλακή);», ενώ ο κ. Δραγασάκης είπε: «Όσοι έχουν μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν», ενώ σχολίασε ότι «το μόνο σημείο που διακόπηκε η ομιλία μου ήταν αυτό -ούτε ο Μαρξ σας ενόχλησε ούτε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Μόλις πήγαμε στο ψητό όμως...».
Όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να πει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ «διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό, μια βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να απαντήσει ότι είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο». «Με ονοματεπώνυμα πρέπει να το αποδείξει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής με την στάση του απογοήτευσε.
Ο κ. Δραγασάκης του απάντησε: «Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να το δούμε, δεν είμαι έτοιμος τώρα. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε θα ήθελα να κάνω μια φιλική πρόταση. Αν θέλετε ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν εδώ και ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε». Ο κ. Σταμάτης παρενέβη εκ νέου λέγοντας ότι «ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς». «Εσείς έχετε το βάρος της απόδειξης», τόνισε.
Πυρά κατά του κ. Δραγασάκη εκτόξευσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα είπε: «Δεν είναι απάντηση αυτή που έδωσε», ανέφερε ενώ απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής τον ρώτησε: «Τι υπονοείτε ότι όταν δεν ψηφίσατε το νόμο για το άνοιγμα των λογαριασμών ή για τους οικονομικούς εισαγγελείς, το κάνατε για να καλύψετε τους κομματικούς σας φίλους;». «Λασπολογείτε. Με αμετροέπεια, έπαρση και κομματικό μικρομεγαλισμό», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση αντιπροσώπευσης. Μόνο στο λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαφορετικά η κρίση εντείνεται». «Είναι προφανές ότι σήμερα στη Βουλή δεν συζητάμε για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά για την άσκηση για το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ όταν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι το πολιτικό μήνυμα από την ομιλία του κ. Βορίδη, που προηγήθηκε, είναι πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα προς διαπραγμάτευση. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να βρει τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter