Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενημέρωση Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου: «Συναγερμός στην αγορά για την αποτροπή έσχατων μέτρων στην Αττική»

0korkidhs

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η αγορά για το ενδεχόμενο ενός lockdown. Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο δια του προέδρου του και προέδρου του Ε.Β.Ε.Π. κ. Β. Κορκίδη ενημέρωσε τα μέλη του για τις εξελίξεις που κυοφορούνται ελέω της πανδημίας . Στο ενημερωτικό αναφέρονται τα ακολουθα:
«Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στον «προθάλαμο του lockdown», καθώς οι λοιμοξιολόγοι εκπέμπουν καθημερινά σήμα κινδύνου για τη πρωτεύουσα, που οδήγησε στην αυστηροποίηση των περιορισμών. Το Π.Ε.Σ.Α ενημερώνει για την έντονη ανησυχία που επικρατεί για την έκρηξη του αριθμού κρουσμάτων στην Αττική, που βρίσκεται ήδη σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα με ορίζοντα εφαρμογής για τουλάχιστον 14 ημέρες σε μια προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας, ενώ είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν. Στο τραπέζι των συσκέψεων, υπάρχει μια ακόμα σειρά μέτρων, που θα εξαρτηθεί από την κρισιμότητα της κατάστασης, εάν και πότε θα ενεργοποιηθεί, όπως είναι η επιστροφή στο σύστημα των «SMS», η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από την περιφερειακή ενότητα Αττικής. Είναι πλέον σαφές πως έχουμε μπροστά μας ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον μετακινούμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να ανεβαίνει περισσότερο και στον χάρτη θετικότητας η Αττική να ξεπερνά το 5%. Η κατάρριψη των αρνητικών ρεκόρ, σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, σχεδόν σε καθημερινή βάση την τελευταία εβδομάδα, είναι η αιτία του συναγερμού. Σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν, η «εστία» εντοπίζεται σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Σημειωτέον, πως υπάρχουν τέσσερα επίπεδα συναγερμού, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Οι επιστήμονες εισηγούνται μέτρα ανάλογα με το επίπεδο που βρισκόμαστε κάθε φορά, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων που αφορούν στην επίπτωση του νοσήματος και άλλους δείκτες που έχουν να κάνουν με το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων και τη μεταδοτικότητας. Αντίστοιχα, υπάρχουν δείκτες που αφορούν στο σύστημα υγείας, δηλαδή κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ για Covid-19. Κι αυτά έχουν αντίστοιχες διαβαθμίσεις. Στο επιδημιολογικό μέρος βρισκόμαστε στο «κίτρινο», ενώ σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας στο «πορτοκαλί». Το δεύτερο που αφορά στο σύστημα υγείας δεν βελτιώνεται τόσο εύκολα, έχει αργή πτώση, ακόμη και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν το «κόκκινο» που σημαίνει lockdown. Για να μην φτάσουμε λοιπόν στο έσχατο μέτρο, του lockdown, στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής, που προφανώς αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο, ο πρόεδρος του Π.Ε.Σ.Α Β. Κορκίδης κάνει έκκληση να τηρούμε όλοι αυστηρά τα ακόλουθα μέτρα, που ελήφθησαν και ισχύουν έως τις 4 Οκτωβρίου και μέχρι νεωτέρας στην Αττική:
• Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
• Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
• Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις.
• Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.
• Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα. Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
• Σε 4 κύματα η προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομενων στον ιδιωτικό τομέα.
• Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
* «Τηλεργασία»: πως εφαρμόζεται και τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις–εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι. Την υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων, προβλέπει σχετική διάταξη, άμεσης εφαρμογής στην Περιφέρεια Αττικής και προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος, συμπληρώνοντας το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας–έντυπο ειδικού σκοπού της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76)». Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση–εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του έκτακτου μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους στην «ΕΡΓΑΝΗ». Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως 4/10/20 μέχρι νεωτέρας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter