Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μέτρα για τις επιχειρήσεις του Πόρου ζητούν φορείς του εμπορίου

0poros

Με αφορμή το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε εχθές στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν την κάτωθι επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη.
« Κύριοι Υπουργοί,
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι πια σε πλήρη εξέλιξη και με τα γενικά περιοριστικά μέτρα να τίθενται, σωστά κατά τη γνώμη μας, εκτός συζήτησης, τα τοπικά lockdown, όπως αυτό που ήδη από χθες επιβλήθηκε στον Πόρο, θα είναι για το άμεσο μέλλον μια πραγματικότητα.
Ωστόσο, σε τουριστικές περιοχές όπως ο Πόρος, η πραγματικότητα αυτή είναι αμείλικτη: η τοπική οικονομία «κλείνει» στην αρχή μιας ήδη προβληματικής σεζόν, οι επιχειρήσεις γενικώς που δραστηριοποιούνται εκεί θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα.
Σε περιπτώσεις αυτές, όπως ο Πόρος, εξαγγελίες όπως η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκούν και απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι’ αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές.
Αντίστοιχα, σε περιοχές όπως ο Πόρος, επιβάλλεται να δημιουργηθεί και ένας επικουρικός μηχανισμός, ο οποίος, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, θα επεξεργάζεται αντίστοιχες κινήσεις και ενισχύσεις τοπικά και γεωγραφικά εντοπισμένες, που θα ανταποκρίνονται συμπληρωματικά στα γενικά μέτρα.
Χωρίς όλες αυτές τις ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει πλέον να αποτελέσουν αντικείμενο γενικής αντίληψης, πολύ φοβόμαστε ότι οι ζημιές και οι απώλειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής θα είναι ανυπολόγιστες. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ήδη επηρεασμένες από την δεκαετή κρίση και το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι ευάλωτες και, κατά συνέπεια, θα είναι οι πρώτες υποψήφιες για οριστικό κλείσιμο, πράγμα που δεν το θέλει κανένας.
Μετά την κορυφαία επιλογή που φυσικά είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, θεωρούμε ότι έρχεται και ακολουθεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μείνουν και αυτές ζωντανές.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες στην κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεών μας. »

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter