Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 3,5 δις ανακοίνωσε ο Κυρ.Μητσοτάκης

0mitsotakis Β

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δις. Ευρώ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά με θέμα: «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης» στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού είπε από το βήμα της Βουλής:
«Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις ο τζιρος του α εξαμήνου είναι κατά 35% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από 30% έως 70%.
Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους.
Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Επιδοτούνται κατά 60% οι εργοδοτικές εισφορές και τον Αύγουστο.
Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ.
Εγκαινιάζουμε 3ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή. Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊνού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter