Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Β. Κορκίδης : Ανοίγει μία «μεγάλη πόρτα» στα κινεζικά ναυπηγεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις

kina naupigeio 7452

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εξοπλισμού για πλοία αποκτά η επιτυχής παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη αλλά και του προέδρου του ΕΒΕ Πειραιώς να «ανοίξουν» μία «μεγάλη πόρτα» στα κινεζικά ναυπηγεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εξοπλισμούς για πλοία.

Προχθές με αφορμή την έλευση της ηγεσίας της COSCO στο ΥΝΝΠ ο υπουργός είχε αναφερθεί σχετικά στο θέμα. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης αναφέρει τα ακόλουθα: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στον απόηχο της ελληνικής επίσημης επίσκεψης στη Σαγκάη, χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη για το γεγονός ότι με δική του παρέμβαση, ύστερα και από την προτροπή του ΕΒΕΠ ανοίγει μία «μεγάλη πόρτα» στα Κινεζικά ναυπηγεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εξοπλισμούς για πλοία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου που κατασκευάζουν όλων των τύπων υλικά και εξοπλίζουν τα πλοία, αξίζουν της προσοχής όχι μόνο των Κινεζικών ναυπηγείων, στα οποία Έλληνες εφοπλιστές κτίζουν πλοία τους, αλλά και γενικότερα των Ασιατικών και Ευρωπαϊκών ναυπηγείων. Ο Πειραιάς και οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων δίνουν δυναμικά το παρών μέσα από την υλοποίηση μία ισχυρής εξωστρεφούς πολιτικής στον εξαγωγικό τομέα που το Επιμελητήριο υποστηρίζει προτάσσοντας τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών που οι επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου παράγουν και προσφέρουν. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα στο πλαίσιο της άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής το ΕΒΕΠ υποδέχθηκε Γερμανική αντιπροσωπεία επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στο πλαίσιο της προσπάθεια διάνοιξης διαύλων επιχειρηματικής και επιχειρησιακής επικοινωνίας με ανάλογες επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΠ και όλων όσων δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό τεχνολογικό χώρο. Το ελληνικό ναυτιλιακό cluster “Maritime Hellas” θα πρωτοστατήσει σε αυτή τη προσπάθεια πανελλαδικά και παγκόσμια.
Είναι σημαντικό ότι στο πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Πρόεδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, συμπεριλαμβάνεται επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη. Η επιτυχής έκβαση της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Κίνα, επιβεβαιώνεται με την άμεση ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν σειρά σημαντικών διακρατικών συμφωνιών, επιβεβαιώνοντας έτσι την αμφίδρομη ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία.»
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΠ με έγγραφό του είχε ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενώ είχε αποστείλει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό για το εν λόγω θέμα προ της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα.

Η επιστολή του ΕΒΕΠ στον πρωθυπουργό

Επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη, ενόψει την επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Β. Κορκίδης, ζητείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που να εξαιρεί από περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά και για αποστολές με «ειδικό προορισμό» που αφορά στα ποντοπόρα πλοία.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημερώνει τον πρωθυπουργό για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι ομολογουμένως, έσπευσαν να ενεργήσουν και προσπαθούν να το επιλύσουν με τους ομόλογούς τους.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ναυτιλιακές εταιρείες περιορίζονται δραστικά στο να στέλνουν ανταλλακτικά, εξοπλισμό και συνεργεία τοποθέτησής τους σε ελληνόκτητα πλοία, στα λιμάνια της Κίνας, μετά την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου των αρχών της Κίνας (2019) 172 "Management Regulations for Ship Maintenance and Testing Service Suppliers".

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημειώνει πως, μια συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας κινέζικων και ελληνικών ναυπηγείων για δεξαμενισμό, επισκευές και "surveys" των πλοίων, που βρίσκονται στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, σίγουρα θα ενίσχυε άμεσα το Α.Ε.Π. της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας μάλιστα την υψηλή τεχνογνωσία μας και βεβαίως τις υφιστάμενες υποδομές μας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινέζικες επενδύσεις και η Ελλάδα είναι από τις πλέον σημαντικές χώρες στο "δρόμο του μεταξιού", προτείνουμε με πρωτοβουλία σας, να συναφθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που να εξαιρεί από γραφειοκρατικούς περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά και μόνο από το λιμάνι του Πειραιά. Πιστεύουμε ειλικρινά πως ένα τέτοιο βήμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας και θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο πλευρών» καταλήγει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter