Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Β. Κορκίδης : Το ΕΒΕΠ δεν ανησυχεί για το υποχρεωτικό POS, αλλά για το πως υπολογίζονται οι e-δαπάνες και πόσο αυξάνονται οι τραπεζικές χρεώσεις

0pos

Tη δέσμευση να επανεξετάσουν τη τιμολογιακή πολιτική και το ύψος των προμηθειών που επιβάλουν στη χρήση πλαστικού χρήματος και ειδικά στις συναλλαγές μέσω των ATM, ανέλαβαν οι τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο. Οι πιέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αποδώσουν, ώστε να έρθει στις αρχές του 2020 στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα καθιερώνει το e-λογιστήριο με την θέσπιση νέου συστήματος εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο «Εφορία -πελάτης-επιχείρηση». Με διάταξη που σχεδιάζεται θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους ΚΑΔ για υποχρεωτική εγκατάσταση POS. Στη λίστα του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων τα περίπτερα και τα ταξί, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί στις αρχές του 2019 όταν είχαν ενταχθεί συνολικά 53 δραστηριότητες. Ο αριθμός των ενεργών χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα είναι σήμερα 15 εκ. δηλαδή σχεδόν 1,5 κάρτα ανά κάτοικο. Ο τζίρος του πλαστικού χρήματος στην ελληνική αγορά ανέρχεται ετησίως στα 27 δις ευρώ, όταν πριν το εφιαλτικό 2015 με την επιβολή των Capital Controls δεν ξεπερνούσε τα 5 δις ευρώ. Η είσπραξη όμως σήμερα από τις τράπεζες διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών, μεσοσταθμικά στο 1%, σημαίνει το λιγότερο 270 εκ. ευρώ λιγότερα για την αγορά και τη κατανάλωση.
Η υποχρεωτική συλλογή e-αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός ενδεχομένως να απειλήσει ζευγάρια με μεσαία και κοινά εισοδήματα, αλλά και χαμηλόμισθους να πιαστούν στις δαγκάνες των τεκμηρίων, αφού θα δυσκολευτούν το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. Παγίδες έξτρα φόρου μπορεί να αποδειχθεί για τους φορολογούμενους η υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός τους. Οσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου, όπου ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου θα κυμαίνεται μεταξύ 19-22%.
Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το επόμενο έτος θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 541 εκ. ευρώ κυρίως λόγω της επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του εισοδήματος σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία υποχρέωση να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους, αφού δεν έχουν αφορολόγητο να κτίσουν. Βέβαια στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το νέο μέτρο δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους, επικαλούμενοι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ δηλώνονται e-δαπάνες κατά μέσο στο 44% και για εισοδήματα στη ζώνη των 30.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί στο 36%. Ωστόσο η υποχρεωτική συλλογή e-αποδείξεων για το 30% του ετήσιου εισοδήματος κρύβει παγίδες και απειλεί με φορολογικά πέναλτυ.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης δήλωσε στο «REAL FM» πως δεν ανησυχεί για το υποχρεωτικό «POS» σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά για το «ΠΩΣ» θα καλύπτεται οριζόντια το 1/3 του εισοδήματος όλων των φορολογημένων με e-δαπάνες και «ΠΟΣΟ» αυξάνονται όλες οι τραπεζικές χρεώσεις στο νέο τιμοκατάλογο χρήσης πλαστικού χρήματος, ενώ θα έπρεπε να μειώνονται. Ας ελπίσουμε ότι οι πιέσεις του Πρωθυπουργού στις τράπεζες θα φέρουν αποτέλεσμα, να εξορθολογίσουν τις τιμολογήσεις τους!

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter