Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΒΕΠ: To μέρισμα» από το υπερπλεόνασμα να διανεμηθεί στις φορολογικά και εργοδοτικά «συνεπείς» επιχειρήσεις

0korkidhs

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με την ευκαιρία των 100 ημερών της κυβέρνησης, καλωσορίζει την εγγραφή, στο προσχέδιο του προυπολογισμού, για το «μέρισμα» των τουλάχιστον 138 εκ. ευρώ, στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του 2019.

Είναι ενθαρρυντικό πως το πρωτογενές πλεόνασμα του εννεαμήνου έκλεισε στο 4,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και έφτασε τα 4,48 δις ευρώ, έναντι 1,47 δις ευρώ του αρχικού στόχου. Ο δύσκολος φορολογικά, μήνας Σεπτέμβριος, έφερε μάλιστα στα ταμεία του κράτους, τα 193 εκ. ευρώ, από τα 616 εκ. ευρώ των επιπλέον φορολογικών εσόδων του εννιαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί πλέον να βεβαιώσει ότι θα πιάσει φέτος και θα υπερβεί του χρόνου τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Η τελευταία έκθεση των θεσμών, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, πρόβλεπε, για τη χρονιά που διανύουμε, δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δις ευρώ. Αποδεικνύεται όμως τώρα ότι δεν θα υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019, ενώ επίσης έκλεισε το «κενό» του 1 δις ευρώ για το 2020. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ για το 2019, κατά 22%, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση του ποσού για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 εκ. ευρώ, με προκαταβολική διανομή του. Ήδη, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, παρά τη μείωση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων από τη φετινή χρήση δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό, ούτε για το 2019, ούτε για το 2020. Με τα ίδια κριτήρια, το ΕΒΕΠ ευελπιστεί πως θα διαψευστούν οι χαμηλές προβλέψεις του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% και θα επαληθευτεί η εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη στο 2,8% του ΑΕΠ. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών και επιχειρήσεων για μείωση των φόρων, που θα βελτιώσει την ανταπόκριση τους στις τρέχουσες και σε ρύθμιση οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σχολίασε πως το μέρισμα του υπερπλεονάσματος πρέπει να δοθεί κατά προτεραιότητα στους δικαιούχους, δηλαδή σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις υπερφορολόγησης τους και ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης και δημιουργίας του φετινού υπερπλεονάσματος των επιπλέον 3 δις ευρώ. Πρότεινε μάλιστα το «μέρισμα» να διανεμηθεί στις φορολογικά και εργοδοτικά «συνεπείς» επιχειρήσεις, με τη μορφή μείωσης του 100% της προκαταβολής φόρου που έχουν καταβάλλει για το 2020, είτε ελάφρυνσης κατά 22% και του ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, από τις ιδιοκτήτριες επιχειρήσεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter