Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπεγράφη η σύμβαση με την ΕΤΕπ για την μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0ηλεκτρική

Τα οφέλη για τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής σήμερα της σύμβασης για την δανειοδότηση της πρώτης φάσης του έργου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων.
Πρόκειται για τη λεγόμενη μικρή διασύνδεση μεταξύ Χανίων και Πελοποννήσου ισχύος 180 μεγαβάτ η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται και αναμένεται να λειτουργήσει το 2020, ενώ η οριστική λύση στο ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης θα έρθει με την κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης Ηράκλειο Αττική που τοποθετείται το 2022.
Κατά την ομιλία του ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η προκήρυξη για τη μεγάλη διασύνδεση θα προχωρήσει σύντομα, γεγονός που όπως είπε δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για την επίτευξη των στόχων του 2030 για διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ από 30 σε 57% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη το όφελος που θα προκύψει από τις διασυνδέσεις στην ελάφρυνση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν σήμερα τους καταναλωτές με ποσό ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο οφείλεται στην Κρήτη.
Υπογράμμισε εξάλλου τον κομβικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση μεγάλων ενεργειακών υποδομών που θα διπλασιάσουν την περιουσιακή του βάση σε ορίζοντα πενταετίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες, αλλά και για τη μείωση των ρύπων και τη λελογισμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Peter Jacobs, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα ανέφερε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων έργων είναι στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της τράπεζας, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδοτική συμβολή της τράπεζας καλύπτει το μισό περίπου του συνολικού κόστους του έργου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι η υποβρύχια διασύνδεση Πελοποννήσου Κρήτης είναι η μεγαλύτερη αυτής της τεχνολογίας στον κόσμο με μήκος 176 χλμ αλλά και η βαθύτερη διασύνδεση υψηλής τάσης καθώς το καλώδιο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 1000 μέτρων.
Σημείωσε δε ότι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που έχει αναλάβει την μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευελπιστεί σε θετική ανταπόκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter