Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών «2020-2030 η Ελλάδα στην επόμενη δεκαετία»

0w05

Τις θέσεις τους για το πώς βλέπουν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία σκιαγράφησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, η πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
Η εκδήλωση που είχε θέμα «2020-2030 η Ελλάδα στην επόμενη δεκαετία» ξεκίνησε με έναν απολογισμό των εργασιών του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και είχε στο επίκεντρο της θεματολογίας του την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Στη συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συζήτηση με θέμα την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.
Γιώργος Τσίπρας: Ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας προς μια οικονομία της γνώσης»
«Για να απαντηθεί πώς θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, θα πρέπει να προσδιοριστεί τι πρέπει να κάνουμε σήμερα» τόνισε εισαγωγικά ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας. Αναλύοντας το διεθνές περιβάλλον, παρατήρησε πως είναι αρκετά ρευστό. «Αν έχουμε μια παγκόσμια οικονομία που μετατοπίζεται προς ανατολάς, προς την περιφέρεια ή προς νέες οικονομίες που αναπτύσσονται τα τελευταία 20-25 χρόνια, έχουμε μια Ευρώπη που σε μεγάλο μέρος είναι σε υποβάθμιση και υποχώρηση, και άρα είναι μια Ευρώπη που δεν ξέρει προς τα πού θέλει να πάει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο ρευστότητας, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού είπε πως «αν βγάζαμε τα κομματικά μας κουστούμια πολύ εύκολα θα καταλήγαμε σε κοινά συμπεράσματα για το τι θα έπρεπε να γίνει την επόμενη δεκαετία στη χώρα».
Εστιάζοντας περαιτέρω στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, τόνισε πως «για να έχει περισσότερα καύσιμα για το μέλλον η ανάπτυξη που επανήλθε στη χώρα, χρειάζεται ένα μετασχηματισμό της οικονομίας προς μια οικονομία της γνώσης». Ειδικότερα, αποσαφήνισε ότι θα μπορούσε να παραχθεί ένας σχεδιασμός που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα και επισήμανε πως «το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο πολιτικό επίπεδο και αν δεν λυθεί αυτό είναι πολύ δύσκολο να χαράξει η χώρα ένα στρατηγικό σχεδιασμό». Ανέφερε πως «η άνοδος του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, που έγινε με όρους επικράτησης μιας φιλελεύθερης κεντροδεξιάς δεν επιβεβαιώθηκε» και συμπλήρωσε: «υπάρχουν τουλάχιστον δύο παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Το ένα είναι το Μακεδονικό και το άλλο η αντιμετώπισή για την έξοδο από τα μνημόνια τα προηγούμενα 3-4 χρόνια που ήταν μια επιτυχής προσπάθεια». Έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, σημείωσε και ανέφερε πως «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα πάνε τα πράγματα μπροστά κοινωνικά και οικονομικά».
Αναφερόμενος σε μια σημερινή συνέντευξη του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε θα συμφωνεί πως η κοινωνική πλειοψηφία θα ήθελε συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα, σημειώνοντας πως τα εθνικά θέματα πρέπει να μένουν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία «να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την επάρκειά της στη λειτουργία των θεσμών»
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως «η χώρα έχει υποστεί απο-επένδυση» και τόνισε την ανάγκη αμέσως επενδύσεων πολύ μεγάλου ύψους. Ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει μόνο στις μεγάλες ξένες επενδύσεις, αλλά και στη μικρό-επένδυση του καθενός Έλληνα μέσα από τη δημιουργία εμπιστοσύνης για το μέλλον. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του δημογραφικού, λέγοντας πως αποτελεί τεράστια εθνική απειλή. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή του, είπε πως υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, αναφερόμενος στη Γαλλία «που δεν παρουσιάζει δημογραφική συρρίκνωση». Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση του, τόνισε πως «η αντιγραφή διεθνούς προτύπου είναι όρος εθνικής επιβίωσης, ίσως όχι την επόμενη δεκαετία, αλλά τον επόμενο αιώνα».
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας επικεντρώθηκε στη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα έχει αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εστίασε την ευθύνη στα χρόνια της παρούσας κυβέρνησης, αναφέροντας πως «προσλαμβάνει τη λειτουργία των θεσμών με τελείως διαφορετικό τρόπο από μια σύγχρονη δημοκρατία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, διατύπωσε την ευχή η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία «να αποκαταστήσει και να βελτιώσει την επάρκειά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λειτουργία των θεσμών, να αποκτήσουμε θεσμούς ευρωπαϊκού επιπέδου».
Επίσης, μιλώντας για θέματα δημόσιας τάξης, είπε πως «θα ήθελε στην επόμενη δεκαετία να συμφωνήσουμε ότι η ζωή, η περιουσία και η προσωπικότητα είναι συνταγματικά εγγυημένα από το κράτος δικαιώματα και ότι το κράτος δεν δικαιούται να μην τα προασπίζει». Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, υποστήριξε πως η χώρα μας στερείται σωφρονιστικού συστήματος και ότι έχει μόνο φυλακές.
Κατaληκτικά ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως η χώρα έχει κάνει προόδους. «Οι βασικοί πολιτικοί συνομιλητές του πολιτικού συστήματος έχουν σταθεροποιήσει μια αντίληψη ως προς τις σχέσεις της χώρας και με τις ΗΠΑ και με την ανερχόμενη δύναμη, την Κίνα, και με τους Ευρωπαίους εταίρους, και με τη Μεγάλη Βρετανία και με τον Αραβικό Κόσμο και με το Ισραήλ. Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα εδώ και κάποια χρόνια. Το ότι υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση το χαρακτηρίζω σημαντικό» εξήγησε. Ιδιαιτέρως αρνητικό χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο «Σκοπιανό», όπως είπε. Επιχειρηματολόγησε πως «είναι μάλλον αστείο να κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας δεν ζητήθηκε ούτε η γνώμη, ούτε η συνεργασία, ούτε η βοήθεια καθόλου το διάστημα των διαπραγματεύσεων».
Άννα Διαμαντοπούλου: Να αποκτήσουμε με συναίνεση μια εθνική στρατηγική
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Διαμαντοπούλου περιέγραψε το προσωπικό της όραμα για το πώς θέλει να δει την Ελλάδα 10 χρόνια μετά.
«Δέκα χρόνια μετά θα ήθελα η Ελλάδα να είναι έξυπνη και όχι ξύπνια, και να παράγει και όχι να καταναλώνει» τόνισε η επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου. Αναλύοντας περαιτέρω τη θέση της, η πρώην υπουργός είπε πως σε 10 χρόνια θα ήθελε να βλέπει τη χώρα να έχει συναινέσει σε μια εθνική στρατηγική που αφορά τον ρόλο της και στην Ευρώπη και σε σχέση με τη γειτονιά μας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος αν δεν υπάρχει ασφάλεια, συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της και στο μεταναστευτικό, «το οποίο από αδυναμία πρέπει να γίνει δύναμη, και στο ενεργειακό, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της.
Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση της, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να βάλει μια μεγάλη ιδέα και ένα μεγάλο στόχο, ώστε 10 χρόνια μετά να είναι μια χώρα που να είναι στην πρωτοπορία, στην αιχμή της ψηφιακής πρωτοπορίας. Ενδεικτικά ανέφερε πως η τεχνολογία του 5 G πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της χώρας.
Περαιτέρω σημείωσε «πως 10 χρόνια μετά θα ήθελε ως Έλληνες να έχουμε αλλάξει φορολογική συνείδηση» και αποσαφήνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα απλό φορολογικό σύστημα με 3 συντελεστές και με πολύ εμπιστοσύνη στον πολίτη.
Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό σύστημα. «Τα παιδιά να έχουν υψηλού επιπέδου ψηφιακά προσόντα και ταυτόχρονα από πολύ μικρά να εμπλέκονται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που είναι η βάση της επόμενης εποχής για να αντιμετωπίσουμε τη τεχνητή νοημοσύνη» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή της για το πώς θα είναι η Ευρώπη μετά από 10 χρόνια, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε πως θα είναι και ενωμένη και ισχυρή.
Γιώργος Προβόπουλος: Να βάλουμε τα δυνατά μας για ρυθμό ανάπτυξης παραπάνω από το 1%
«Εγώ θα πω τι θα πρέπει να γίνει για να επιβιώσουμε την επόμενη δεκαετία» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Περιγράφοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, όπως την απώλεια του εθνικού εισοδήματος, την ανεργία, το δημόσιο χρέος, ο κ. Προβόπουλος μίλησε για την ατζέντα της επόμενης 10ετίας.
Προέταξε ως τρόπο αντιμετώπισης ή άμβλυνσης των σημερινών προβλημάτων της χώρας, την επίτευξη του μέγιστου δυνητικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για 1% μέσο ετήσιο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας έως το 2060, ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να βάλει όλα τα δυνατά της για να πάει όσο γίνεται παραπάνω από το 1%. Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί η χώρα να το επιτύχει και θα το κάνει.
Παύλος Τσίμας: Το Φόρουμ των Δελφών να γίνει ένας ομφαλός διεθνούς ευρωπαϊκής σκέψης
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ούτω ώστε κάποιες από τις ιδέες που συζητούνται στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών να βρίσκουν έναν τρόπο να κυκλοφορούν στη συνέχεια και να αιμοδοτούν τον δημόσιο διάλογο, να παρακινούν συζητήσεις μετά τις εργασίες του Φόρουμ και να μπαίνουν στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. «Αυτό εγκαινιάζουμε απόψε, κάνοντας ένα μικρό φόρουμ μετά το Φόρουμ» σημείωσε ο κ. Τσίμας, καθώς και να γραφτεί ένας επίλογος του φετινού, τέταρτου οικονομικού φόρουμ.
Προσδιορίζοντας τον στόχο της επόμενης χρονιάς, ο δημοσιογράφος είπε να γίνει το μεγάλο ευρωπαϊκό φόρουμ, οι Δελφοί να γίνουν η έδρα του εβληματικού συμποσίου ιδεών για όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε: «Οι Δελφοί να γίνουν ένας ομφαλός διεθνούς ευρωπαϊκής σκέψης. Είμαστε κοντά»
Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση εκπρόσωποι της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter