Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέο πλήγμα στις επενδύσεις – Από το ΠΔΕ θα πληρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο

0metafores

Το πραγματικό κόστος για τον Προϋπολογισμό (και όφελος για την οικονομία) από τα αντίμετρα του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, δεν είναι 910 εκατομμύρια ευρώ (όπως αναφέρει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού), άλλα το πολύ 400 εκατομμύρια ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ. Με αυτόν τον πολύ πιο χαμηλό υπολογισμό της αξίας τους που έγινε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, γίνεται εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% την επόμενη 2ετία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν θα υπάρχει "στάλα" δημοσιονομικός χώρος το 2020 για άλλες κινήσεις (δηλαδή τη μη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου που επιθυμεί η κυβέρνηση με παράλληλη εφαρμογή των παροχών που έχει εξαγγείλει). Και τούτο διότι τα ίδια τα "αντίμετρα" του 2019 θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση το 2020 αξίας 0,3% του ΑΕΠ (ή το πολύ 600 εκατομμυρίων ευρώ).
Οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ESM υπολογίζεται στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,8% το 2020 αν δεν περικοπούν οι συντάξεις αλλά και αν δεν εφαρμοστούν τα αντίμετρα του 2019. Με την εφαρμογή των αντίμετρων το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο... όριο του στόχου: σε 3,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύει η Επιτροπή στην εν λόγω έκθεση, μία σειρά από μέτρα υπολογίζονται να έχουν χαμηλότερη αξία, ενώ κάποια άλλα καλύπτονται απλά από κωδικούς και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Νέο πλήγμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περίφημο "μεταφορικό ισοδύναμο" (που αποτελεί το αντιστάθμισμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου). Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας θα καλυφθεί μέσα από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος του υπολογίζεται σε 0,1% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά προκαλεί νέα, έμμεση, περικοπή των επενδυτικών κονδυλίων που ήδη έχουν αποτελέσει το "θύμα" του συμβιβασμού.
Υπενθυμίζεται ότι για να βγει ο "λογαριασμός" των παροχών, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ΠΔΕ κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Προσχέδιο ή κατά 550 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο (στα 6,75 δισ. ευρώ).
Με άλλα λόγια το ΠΔΕ θα παραμένει "παγωμένο" και θα επιβαρυνθεί από πρόσθετες δαπάνες. Βεβαίως στο σχέδιο προϋπολογισμού και στις "πιστώσεις υπό κατανομή" περιλαμβάνεται ένα σημαντικό "μαξιλάρι" το οποίο μένει να φανεί πώς θα αξιοποιηθεί μέσα στο 2019.
"Άνθρακες" οι φοροαπαλλαγές του 2020
Στον ίδιο πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφεται 0% επίπτωση από την κάλυψη του κόστους ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους (σ..σ υπάρχει στρογυλοποίηση βέβαια στο ποσοστό επί του ΑΕΠ αρά μπορεί να πρόκειται για μία πολύ χαμηλή δαπάνη). Ο προϋπολογισμός τις υπολογίζει στα 51 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10%, το όφελος της οποίας θα φανεί φορολογικά στο έτος 2020. Ωστόσο, και πάλι τότε, το 2020, λογίζεται ως 0% του ΑΕΠ (δηλαδή είναι αμελητέο το όφελος για την αγορά....).
Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται δημοσιονομικά και το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" αλλά και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
Η μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων υπολογίζεται να έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα 0,1% του ΑΕΠ το 2020.
Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter