Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνία συνεργασίας ομίλου Κοπελούζου με China Energy Investment Corp.

0Κοπελούζος

Συμφωνία συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy Investment Corporation, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κινεζική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, αποκτά συμμετοχή 75% στα αιολικά πάρκα ισχύος 1500 μεγαβάτ που κατέχει και αναπτύσσει στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου ενώ οι δύο όμιλοι έχουν ήδη από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Σε χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ανανεώσιμες πηγές το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο και προχθές πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ο οποίος συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον. Η σημερινή παρουσία της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του δημοσίου στην προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της China Energy Investment Corporation Dr. Ling Wen ανέφερε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία "μία ζώνη ένας δρόμος" την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα ενώ για τη σημερινή συμφωνία είπε ότι αποτελεί το πρώτο ορόσημο της συνεργασίας των δύο πλευρών η οποία στο μέλλον θα επεκταθεί.
Η πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα Chen Suhong υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ενώ τόνισε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς κυρίως της Ναυτιλίας των Επικοινωνιών και της ενέργειας και αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της επένδυσης της Cosco.
Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο ομίλων προωθείται με τους καλύτερους οιωνούς και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος είναι σήμερα εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι το πλαίσιο συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική αγορά, τόνισε ωστόσο ότι το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας στρέφεται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά και έκανε λόγο για μακροχρόνια και όχι ευκαιριακή συνεργασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter