Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο

FF54435EAA29AC816DE500FD256359AF

Επισκόπηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης που έχει ήδη συντελεσθεί αλλά και αυτό που ετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στόχος, όπως σημειώνεται σε ενημέρωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, είναι να αλλάξει σταδιακά η καθημερινότητα του πολίτη, παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο υπουργικό συμβούλιο εξετάστηκαν, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ρυθμίζει θέματα των ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη το υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου με τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Με το ίδιο νομοσχέδιο:

προστίθενται κατηγορίες αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ -αγροτικά εφόδια- τα οποία «εκ παραδρομής» δεν περιλήφθηκαν στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Οικονομικών,

διευρύνεται η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος,

με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 επιχειρείται η ανακούφιση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης,

ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016 και διορθώνονται τεχνικά λάθη που προκλήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων,

παραχωρούνται δημόσια ακίνητα, με τη συντήρηση και διαχείριση των οποίων επιβαρύνεται το Δημόσιο, σε φορείς του δημοσίου τομέα (υπηρεσίες, ΟΤΑ κ.λπ.), που δύνανται να τα διαχειριστούν και να τα συντηρήσουν, για την κάλυψη στεγαστικών, λειτουργικών, οικονομικών και λοιπών αναγκών τους.

καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία στις τριμελείς επιτροπές, ώστε να είναι δυνατό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ελάσσονος ενδιαφέροντος να κλείνει η απόφαση με επισημειωματική πράξη επί της απόφασης. Παράλληλα , καθίσταται, δυνατή η ανάθεση υποθέσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες δικηγόρους, ακόμα και όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή Δικαστικό Γραφείο,

κυρώνεται η από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως ισχύει μετά την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού. Σ

το πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την οποία διέρχεται η χώρα μας, η Ναυτιλιακή Κοινότητα οικειοθελώς συμφώνησε να συνδράμει οικονομικά την Ελληνική Δημοκρατία για ένα επιπλέον έτος. Με την από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη τροποποιήθηκε το από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και συμφωνήθηκε η καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018, παράλληλα με τις ισχύουσες φορολογικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία πλοίων στα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ, με βάση τον οποίο ο ΟΑΣΘ «περνά στο ελληνικό δημόσιο και εκκαθαρίζεται για λόγους προστασίας της εθνικής οικονομίας και για την προστασία διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υπηρεσίας αστικής συγκοινωνίας».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Με το νομοσχέδιο:

Επανέρχεται τα ακαδημαϊκό άσυλο, εκλέγονται οι αντιπρυτάνεις με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, η Σύγκλητος διευρύνεται. Καταργούνται τα δυσλειτουργικά Συμβούλια Ιδρυμάτων.
Ενισχύεται η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα μεταπτυχιακά ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Ορίζεται ποσοστό των φοιτητών που απαλλάσσονται των τελών φοίτησης, όπου υπάρχουν, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν μεταπτυχιακών. Προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων μεταπτυχιακών κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων.

Θεσπίζεται υποχρέωση ύπαρξης αναλυτικών προϋπολογισμών με αιτιολόγηση και τελική έγκρισή τους από το Υπουργείο.

Θεσμοθετούνται σε επίπεδο περιφέρειας τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ), που συγκροτούνται από εκπροσώπους όλων των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων.

Το ΑΣΑΕΕ χαράσσει στρατηγική συνολικά για όλα τα ιδρύματα της περιφέρειας, προωθώντας τις συνέργειες μεταξύ των ιδρυμάτων, χωρίς να εμπλέκεται στα της καθημερινής διοίκησης.

Η απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα που έχουν πενταετή προγράμματα σπουδών και η δημιουργία επιτροπών με εκπροσώπους των μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και των Σχολών Μηχανικών των ΤΕΙ «δημιουργούν για πρώτη φορά όροι επίλυσης του ζητήματος των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων ΤΕΙ».

Ενισχύεται η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την δημιουργία διετών δομών εντός των ΑΕΙ, για αποφοίτους από Επαγγελματικά Λύκεια που θα απονέμουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο που να αποτυπώνει τις βασικές αρχές του δημόσιου λογιστικού προσαρμοσμένες στις ανάγκες διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Επιπλέον η επιτροπή που ετοιμάζει το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της και μέχρι τέλος του μήνα θα καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιαγραμμα και τις διεργασίες αξιολόγησης.

Επίσης, μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια υγεία.

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς.

Ενδεικτικά: το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας και άλλα.

Το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (θα γίνει εισήγηση από τον Αλέξη Τσίπρα) και το Σάββατο (θα γίνουν εισηγήσεις των μελών της ΚΕ).

Την Τρίτη συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και συζητήθηκε το σχέδιο που θα εισηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο στην Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το σχέδιο της εισήγησης περιλαμβάνει συνολική ανασκόπηση της προηγούμενης περιόδου και αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί πλέον μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, το κύριο βάρος στην εισήγηση δίνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό, για τα ζητήματα που για την κυβέρνηση είναι κομβικής σημασίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις κεντρικές στοχεύσεις της κυβέρνησης: από την έξοδο στις αγορές -από τον σχεδιασμό για να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μέχρι το 2018 να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και οριστικά και αμετάκλητα να βγει η χώρα στις αγορές.

Κατά τις ίδιες πηγές, όσον αφορά στο ζήτημα της έκδοσης ομολόγου, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, βλέπει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα αποφασίσει το κατάλληλο τάιμινγκ.

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει το μοντέλο της «δίκαιης ανάπτυξης» και του τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία.

Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter