Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής και σε αυτά που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές

fpa nhsia 708

Χάνουν και τα τελευταία νησιά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που θα κάνει ακριβότερες υπηρεσίες και αγαθά στα νησιά της άγονης γραμμής αλλά και σε αυτά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ολοκληρώνεται η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι τώρα στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για το τρίτο κύμα αύξησης του φόρου στις περιοχές όπου ίσχυε το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών κατά 30%.

Μετά από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ τον Οκτώβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016 στα περισσότερα νησιά, έρχεται το τρίτο κύμα που θα πλήξει το σύνολο των νησιών της λεγόμενης άγονης γραμμής, αλλά και την Λέσβο, την Κω, την Σάμο και τη Χίο που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του επόμενου έτους οι συντελεστές 17%, 9% και 4% που ισχύουν ακόμα σε ορισμένα νησιά θα εναρμονιστούν με την ηπειρωτική Ελλάδα και θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6% αντίστοιχα.

Ως αντίβαρο, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ ενώ μέχρι στιγμής το όριο είναι στα 10.000 ευρώ.

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter