Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

europaiki kentriki trapeza ekt

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω των ανησυχιών για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε σημερινή της έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πάντως, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι εν συγκρίσει με το καλοκαίρι του 2015 ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει συρρικνωθεί αισθητά. Παρ' όλα αυτά, προσθέτει, η εφαρμογή του προγράμματος εξακολουθεί να «γεννά» ανησυχίες, γεγονός που συνεπάγεται τη διατήρηση των κινδύνων.

Η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει παράλληλα, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ εστιάζει σε τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών:

Αύξηση του κινδύνου αδυναμίας απορρόφησης παγκόσμιων σοκ

Αδύναμη κερδοφορία για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός ενός περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης και ανισορροπιών

Κίνδυνος αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους εν μέσω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης

Ραγδαία αύξηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος

Παρά τους κινδύνους ωστόσο, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μία σειρά παραγόντων, όπως η συρρίκνωση της έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές, η βελτίωση της κερδοφορίας και η αύξηση της αξιοπιστίας.

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, η χαμηλή κερδοφορία και ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούν τροχοπέδη στην πλήρη ανάκαμψη του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, καταλήγει η ΕΚΤ, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που ασκεί καθοδικές πιέσεις στη δανειοδοτική και κεφαλαιακή ικανότητα των τραπεζών.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter