Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Αναταράξεις» στην κυβέρνηση με την φορολογία ναυτικών και αναπήρων

varoufakis 009

Άνω - κάτω η κυβέρνηση με την φορολογία ναυτικών και αναπήρων. Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Προχωράμε λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης που ψάχνει 300 εκατ. ευρώ από την φορολογία εισοδήματος.

Ένα βήμα πίσω στο θέμα της φορολογίας των ναυτικών και των αναπήρων, φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση μετά από τις εντονότατες αντιδράσεις που προκάλεσαν χθες τα σενάρια που ήθελαν την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών σε αυτές τις δύο κατηγορίες φορολογουμένων.

Το σενάριο της επιβολής νέων φορολογικών συντελεστών σε ναυτικούς και αναπήρους έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι άμεσα από αυτές τις δύο κατηγορίες φορολογουμένων μπορεί να βρει μέχρι και 100 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει επιτύχει και την κατάργηση ειδικών φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε και η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των ιατρικών εξετάσεων από τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης, εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει άλλα 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί προς το παρόν επαρκώς το τι σημαίνει ακριβώς η πρόβλεψη του κ. Βαρουφάκη για 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό (streamlining) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ενισχύσει τα φετινά φορολογικά έσοδα με παρεμβάσεις στα περσινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν φέτος.

Ο κ Βαρουφάκης, πάντως έχει ήδη συμπεριλάβει στην λίστα των μέτρων που έστειλε στις Βρυξέλλες και την πρόβλεψη επιπλέον εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να διευκρινίζει όμως από που θα προέλθουν αυτά τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο, στην διάρκεια των συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας των ναυτικών, αλλά και των αναπήρων, καθώς επίσης και το θέμα των ιατρικών εξετάσεων.

Οι εντονότατες αντιδράσεις όμως που σημειώθηκαν, τόσο από την πλευρά των ναυτικών, όσο και από την πλευρά των αναπήρων μετά την διαρροή των σχεδίων του κ. Βαρουφάκη, ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να σπεύδουν να διευκρινίσουν πως προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, απλά εξετάζονται διάφορα σενάρια.

Αλλαγές πάντως συζητούνται και στην φορολογία των μισθωτών υπηρεσιών ο συντελεστής των οποίων φθάνει σήμερα ακόμη και το 42% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές ο συντελεστής φορολόγησης μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, εκκινώντας από το 45%, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί και το αφορολόγητο όριο από 12.000 που συζητά η κυβέρνηση σε 15.000 ευρώ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ισχύσει η εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών ναυτικών και αναπήρων με τους φορολογικούς συντελεστές μισθωτών υπηρεσιών και ταυτόχρονα περάσουν και οι προτάσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μισθωτών υπηρεσιών, αυτό αυτόματα θα σημαίνει ότι ναυτικοί και ανάπηροι θα κληθούν μέσα στο 2015 να πληρώσουν φόρους οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο 45% με 50% των εισοδημάτων τους με τις πρώτες 15.000 ευρώ αφορολόγητα.

Σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 42% από τις 50.000 και πάνω, από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter