Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εμβαλωματικές και υψηλού ρίσκου οι λύσεις για τη ρευστότητα

euro 538

Περιορισμένης ισχύς είναι οι εναλλακτικές «λύσεις» για την άντληση ρευστότητας που έχει στη διάθεση του το Ελληνικό Δημόσιο παρά τα όσα καθησυχαστικά ανέφερε χθες στην εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εάν το Eurogroup της 9ης Μαρτίου δεν πάρει μια πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μετέχουν ξανά στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ με ελληνικά χρεόγραφα ή εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το όριο των εντόκων που μπορούν να καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες πέραν το 15 δισ. ευρώ, τότε τα ίδια μέσα του Δημοσίου δεν επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των επομένων εβδομάδων.

Αναζητούνται 2 δισ. ευρώ

Μπορεί τα έσοδα του Φεβρουαρίου και ειδικά οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ να πήγαν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου κινούμενα εντός των στόχων, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του Δημοσίου για να πάνε όλα ομαλά έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εξασφαλισθούν 2 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

Οι εναλλακτικές στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών αφορούν α) στα χρήματα που βρίσκονται στο κοινό κεφαλαίο της Τράπεζας της Ελλάδος και τα οποία ήδη αξιοποιήθηκαν μερικώς για την κάλυψη της χθεσινής έκδοσης εντόκων γραμματίων και β) στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών με ενέχυρο (collateral) μετοχές εταιρειών στις οποίες διαθέτει συμμετοχή το Δημόσιο.

Από αυτές τις δύο εναλλακτικές- τις οποίες τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν εμβαλωματικές και υψηλού ρίσκου - το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αντλήσει ποσό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που συνολικά αναζητά. Αυτό με την προϋπόθεση ότι οι διοικήσεις φορέων θα συναινέσουν στην χρησιμοποίηση των διαθεσίμων τους και ότι οι διαδικασίες για την έκδοση convertible bonds θα τρέξουν άμεσα.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, προερχόμενες π.χ. από τον συμβουλευτικό οίκο Lazard, όπως η έκδοση «exotic bonds». Οι περισσότερες από αυτές τις εισηγήσεις έχουν απορριφθεί καθώς απαιτούν πολύμηνη και εξειδικευμένη οικονομική και νομική προετοιμασία.

Η προετοιμασία για το Eurogroup

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται εντατικά προκειμένου στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει στους ομολόγους του αναλυτικά στοιχεία για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου, και τις ανάγκες χρηματοδότησης. Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης θα ενημερώσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα για το που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν συντάξει ειδική έκθεση που περιγράφει αναλυτικά την πορεία του προϋπολογισμού το 2014 και εμπεριέχει αναθεωρημένες προβολές για τον προϋπολογισμό 2015 με αλλαγές τόσο στο μακροοικονομικό σενάριο όσο και σε επιμέρους μεγέθη (φορολογικά έσοδα, δαπάνες, κ.α..) Παράλληλα, εργάζονται και επί του φακέλου μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει ο κ. Βαρουφάκης στους ομολόγους του. Και στις δύο αυτές διαδικασίες συμμετέχει ενεργά ο οίκος Lazard.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter