Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Τραινάρουν» οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων ;

olp 5678

Ορίζοντα παράτασης μέχρι και τον Ιούνιο φαίνεται πως λαμβάνουν οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά και τη χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ που σύμφωνα με το ΑΠΕ αποδίδεται σε παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Εκ του γεγονότος εικάζεται ότι αφενός ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα παραμείνει σε λειτουργία και εάν ναι με ποια μορφή και διοίκηση, και αφ ετέρου ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα αποφασίσει τελικά το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσουν, παρά τις δεσμεύσεις που έλαβε προς τις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση μέσω του "e-mail Βαρουφάκη".
Χθες πάντως ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου απαντώντας στις περί ρευστότητας ερωτήσεις που τέθηκαν κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τις αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να ξέρω όρους και εναλλακτικές. Θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συνσυμμετοχής με το δημόσιο που φέρουν σημαντικές επενδύσεις σε χώρο που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει και εξυπηρετούν τα συμφέρονται καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων για το κράτος είμαι απολύτως σύμφωνος». Μάλιστα διευκρίνισε ότι «σε περιπτώσεις που αξίες πάνε προς πώληση όσο όσο με την αξία να έχει φτάσει στο πάτωμα λόγω της κρίσης χρέος θα είμαι κάθετα αντίθετος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ορίζοντα των αποκρατικοποιήσεων εισέρχεται στη ρητορική της κυβέρνησης ο όρος της «συνσυμμετοχής με το δημόσιο» που ουσιαστικά αποκαλύπτει, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε χθες το "theseanation" περί αναζήτησης του κατάλληλου «μείγματος» και τη φημολογία περί «συλλογικής αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.
Οι εξελίξεις πάντως ως προς το μέγα ζήτημα της διασφάλισης ρευστότητας δεν αποκλείεται να «πιέσουν» τα χρονικά περιθώρια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter