Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

“Κλειδί» οι αποκρατικοποιήσεις ενόψει Eurogroup

olp 987

Αντικείμενο συζητήσεων αναμένεται να αποτελέσει μεταξύ άλλων από αύριο η κυβερνητική πολιτική στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων μεταξύ των «θεσμών» και της κυβέρνησης.

Καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στο οποίο οι δανειστές περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της παρούσας κυβέρνησης οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ αποκτούν ιδιαίτερης σημασίας. Η μεγάλη ανάγκη της κυβέρνησης να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε χρηματοδότηση φαίνεται πως «περνά αναγκαστικά από την οδό των αποκρατικοποιήσεων» που ανάγεται ως ένα από τα δείγματα γραφής που θα πρέπει να δοθεί στους «θεσμούς» ώστε να αποφευχθούν μεταξύ άλλων και τα χειρότερα.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση Dijsselbloem να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις και μαζί με αυτές να έρθει μέρος της δόσης, κάτι που βλέπει θετικά η Αθήνα. Την Δευτέρα προανήγγειλε ότι θα πάει στο Eurogrοup με έξι μεταρρυθμίσεις με στόχο να κριθεί ποιες μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής.
Μιλώντας στην εκπομπή Enikos ο Γ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε τα ακόλουθα: Δεν είμαστε δογματικοί. Εξαρτάται από την περίπτωση. Αν ρωτήσεις τι θέλουμε να κάνουμε με τους σιδηροδρόμους θα πω ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος να κάνουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται. Αν ρωτήσεις για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -7,00% θα πω ότι όπου έγινε προσπάθεια ήταν αποτυχημένη, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αν ρωτήσεις για το λιμάνι του Πειραιά θα πω ότι η επένδυση της Cosco είναι καινοτόμα και το υπουργείο μου την υποστηρίζει. Το ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος που δημιουργήθηκε ήταν απαράδεκτος. Είχε στόχο να πουλήσει τα ασημικά και να ρίξει τα λεφτά στην μαύρη τρύπα. Στον ΟΠΑΠ έγινε έγκλημα, αλλά δεν το αναμοχλεύω». Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό είπε ότι «το τίμημα είναι χαμηλό για ένα μεγάλο φιλέτο. Εχουμε όμως δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουμε το νόμο. Θα αποδεχτούμε την νομική διαδικασία. Εκεί που ο νόμος μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον θα το κάνουμε.Στα αεροδρόμια θα το δούμε με αυτό το πρίσμα, όπως και με κριτήριο την ασφάλεια στα περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως είπε διαφωνεί με την θέση ότι το τίμημα είναι καλό. Σημασία έχουν οι επενδύσεις.
Πηγή: euro2day.gr, enikos.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter