Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς συμφωνία με μείγμα 70% παλαιού και 30% νέου προγράμματος

elliniki oikonomia 1

Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.


Όπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν, συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα που θα περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα -τις διαρθρωτικές αλλαγές- κοινής αποδοχής, ώστε αυτό το κείμενο να επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Βήματος θέλουν το πρόγραμμα αυτό να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Tο 70% των μνημονιακών υποχρεώσεων που δέχεται να υιοθετήσει η Ελλάδα
Κατά μία έννοια, η λύση αυτή, είναι η πρόταση που καλλιεργούσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες υπήρξε και χθες διάθεση για διαβούλευση, διάλογο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο λύση.
Ωστόσο όπως και στο Eurogroup που υπήρξε επιμονή των κρατών-μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (πχ. έγκριση κοινοβουλίων) και χθες οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter