Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οικονομία: Στη «συμφωνία γέφυρα» και λιμενική επένδυση

OLP 6565

«Συνέχιση» της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά θέλουν οι τελευταίες πληροφορίες που εδράζουν στα στοιχεία που έρχονται με το «σταγονόμετρο» στο προσκήνιο της επικαιρότητας μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με τη «συμφωνία γέφυρα» που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί την υστάτη το διαφαινόμενο «αδιέξοδο» των συνομιλιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τις τελευταίες ώρες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι αν και το βασικό πλαίσιο περί ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ωστόσο επικαλούμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η επένδυση στον ΟΛΠ ενώ γενικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνουν ότι δεν αλλάζει ότι έχει κλείσει, αλλά και ότι είναι σε εξέλιξη ελέγχεται κι ότι εγκριθεί προχωράει. Να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν κάνει λόγο και για διακρατικές συμφωνίες εξετάζοντας παράλληλα και το υφιστάμενο πλαίσιο από την ευρωπαϊκή ένωση γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι έχει ήδη εξευρεθεί το «κατάλληλο μείγμα» για την εν λόγω εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα συζητά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία δέκα βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ -αντικαθιστώντας τοξικές δεσμεύσεις του υφιστάμενου μνημονίου- επιτρέποντας στην κάθε πλευρά να το «βαφτίσει» όπως την βολεύει. Θα μπορούσε, επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Δεν κολλάμε στην ορολογία, αλλά στην ουσία έχει πει πολλές φορές άλλωστε ο Γ.Βαρουφάκης.

Από τα στοιχεία, που όπως προαναφέρθηκε, αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαφαίνεται να εξελίσσεται συζήτηση επί ενός «άτυπου σχεδίου» που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα ενόψει του αυριανού crash test το οποίο εδράζει σε επιστολή Juncker.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα περί επιστολής Juncker προς την Αθήνα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την ύπαρξη ανάλογης επιστολής τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι συνεχής και ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ερωτηθείς ο κ. Δραγασάκης για τις επαφές με τον Juncker και τις φήμες περί εγγράφου δηλώνει ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο. Τέλος πηγές του ΥΠΟΙΚ για το ίδιο θέμα κάνουν λόγο για τεχνικό κείμενο κύκλων του Juncker που συζητήθηκε και με τον κ. Βίζερ την Κυριακή.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και σε στοιχεία που αποδίδονται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το θέμα της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων των δύο μεγάλων λιμανιών θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής σύσκεψης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Πρωθυπουργού υπουργού Οικονομίας και αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter