Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αξιοποίηση «ασημικών» με σκανδιναβικό μοντέλο και νέο Επενδυτικό Ταμείο

olp 5678

Σκανδιναβικό μοντέλο για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας εξετάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων και μετοχών κρατικών εταιρειών θα μπουν κάτω από την ομπρέλα ενός νέου Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου.


Πρόκειται για ένα Sovereign Wealth Fund όπου θα εισέλθουν πολλά από τα «ασημικά» του κράτους, προκειμένου να αξιοποιηθούν, μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων, αλλά όχι πωλήσεων.
Κάτι δηλαδή σαν το Sovereign Fund της Νορβηγίας, τα έσοδα του οποίου, από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και κρατικής ακίνητης και κινητής περιουσίας, θα καλύπτουν μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης. Εξάλλου, στόχος είναι στον νέο αυτόν φορέα να ενταχθούν και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση ορυκτού και εθνικού πλούτου της χώρας.
Βαφτίσια δεν έχουν ακόμη γίνει, ωστόσο κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, από Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας μέχρι Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Επικεφαλής του θα είναι ένας γενικός γραμματέας αξιοποίησης κρατικής περιουσίας, κάτω από τον οποίο θα βρίσκεται η διοίκηση του Ταμείου. Πληροφορίες φέρουν γνωστό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκεται στο αυριανό μοντέλο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας η διοίκηση του Ταμείου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, δηλαδή υπό τους κ.κ. Κονδύλη και Μπουχώρη, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Μεσολάβησαν ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις των δανειστών αλλά και η ηπιότερη στάση που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Πληροφορίες πάντως λένε ότι, μετά την παρέλευση δεκαημέρου, οι κ.κ. Κονδύλης και Μπουχώρης, που και οι ίδιοι πλέον δεν θέλουν να παραμείνουν στο Ταμείο, θα αντικατασταθούν από δύο νέα πρόσωπα, μεταβατικού χαρακτήρα, μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως «όσο για την περίεργη εκδοχή που κυκλοφόρησε περί ανάκλησης των παραιτήσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, η αλήθεια είναι πως τους ζητήθηκε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Διάστημα αρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο τις ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες σήμερα τρέχουν».
«ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ». Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις. Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε χθες δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί», χωρίς να διευκρινίσει ποιες εννοεί. Από την πλευρά του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 δεν τάχθηκε ευθέως υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού των αεροδρομίων, παρά μίλησε για ένα μεικτό σχήμα ιδιωτών - Δημοσίου για τη διαχείρισή τους.
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που μιλώντας σε κοινό εκατό και πλέον επενδυτών στο Λονδίνο είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσουν όσοι διαγωνισμοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ φέρεται να δήλωσε πως θα μπορούσε να παραχωρηθεί ο ΟΣΕ ακόμη και έναντι ενός ευρώ, εφόσον ο επενδυτής δεσμευθεί να υλοποιήσει συγκεκριμένες επενδύσεις
Πηγή: tanea.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter