Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's

elliniki oikonomia 1

Κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard & Poor's. Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί «αρνητικές προοπτικές», εκτιμώντας ότι λόγω περιορισμένης ρευστότητας στενεύουν τα περιθώρια για μία συμφωνία ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι οι περιορισμοί ρευστότητας που βαρύνουν τις τράπεζες της Ελλάδας και την οικονομία της έχουν στενέψει το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους επίσημους πιστωτές της: τα κράτη μέλη της ΕΕ, το EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» αναφέρει η S&P.
«Παρά το γεγονός ότι η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, πιστεύουμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματά της και επερχόμενες λήξεις χρέους των επίσημα προνομιούχων πιστωτών της περιορίζουν τη διαπραγματευτική ευελιξία της.
»Κατά την άποψή μας, η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τη μορφή εκροών καταθέσεων και, στη χειρότερη περίπτωση, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και απώλεια της πρόσβασης στη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, με πιθανό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter