Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Σούρλας «καρφώνει» Θεοχάρη: Μετά από πιέσεις εξέδωσες εγκύκλιο για να μην εισπραχθούν πρόστιμα σε off shore;

sourlas 0

Ερωτήματα για εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρώην ΓΓ Εσόδων και νυν βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης διατυπώνει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας μετά τις καταγγελίες του πρώτου ότι δέχθηκε απειλές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Σούρλας αναρωτιέται αν «μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;»

Και τα ερωτήματα του κ. Σούρλα συνεχίζονται καθώς αναρωτιέται «δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου;» ενώ παράλληλα σημειώνει με νόημα ότι η έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου αποτέλεσε την βάση για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Σούρλα έχει ως εξής:

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων και νυν βουλευτή του «Ποταμιού» Χ. Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει», ο Γ. Σούρλας ερωτά:

Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;

Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι' αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η εγκύκλιός του αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες.

Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες.

Θεοχάρης στην Telegraph: Απειλούσαν τη ζωή μου

Οτι δεχόταν σοβαρές απειλές για τη ζωή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΟΟΙΚ, αποκάλυψε ο πρώην γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, στην Telegraph, πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αποκαλύπτει, το γραφείο του δεχόταν τηλεφωνικές απειλές, όπως για παράδειγμα, «πείτε του ότι κοστίζει μόνο 5.000 ευρώ να του σπάσουν τα πόδια», ενώ του είχαν αποσταλεί και απειλητικές επιστολές.

«Έλαβα πάρα πολλές απειλητικές επιστολές» λέει στη συνέντευξη. Ως αποτέλεσμα των απειλών που δεχόταν, ο κ. Θεοχάρης κυκλοφορούσε με αστυνομική προστασία, κάτι που κάνει μέχρι σήμερα.
«Ο Χάρης Θεοχάρης κατάλαβε πραγματικά ότι είχε κάνει εχθρούς όταν δέχθηκε απειλές ότι θα τού σπάσουν τα πόδια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανός δημοσιογράφος.

«Λίγους μόλις μήνες αφότου ανέλαβε επικεφαλής της γγ. Εσόδων στην Ελλάδα, έγινε σαφές ότι προκαλούσε συμφέροντα με τις προσπάθειές του για την πάταξη της φοροδιαφυγής της χώρας, η οποία στερεί από την Αθήνα εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο».

«Εξοργισμένος από τις απειλές, αλλά και έχοντας δεχτεί ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις να μην κυνηγήσει τους... καλά δικτυωμένους, ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε από τη θέση του γγ. Εσόδων τον περασμένο Ιούνιο, 17 μήνες αφότου ανέλαβε την πενταετούς θητείας θέση του, ενώ το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers είχε αναλάβει τη θέση αυτή με στόχο την είσπραξη του τεράστιου ποσού των 35 δισεκ. στερλινών (46,7 δισεκ. ευρώ) σε διαφυγόντες φόρους» αναφέρει η Telegraph.

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter