Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΙΟΒΕ: Με ρυθμό 1% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2014, εύθραυστη ισορροπία

iove logo

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το 2014 διατυπώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σημαντικοί δυνητικοί παράγοντες μεταβολής τους, οι οποίοι οφείλονται σε αλλαγές στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική από τη νέα κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της εφεξής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, διαμορφώνουν ένα μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2015, στην περιοχή του 2,3%.

Στην έκθεσή του για το τέταρτο τρίμηνο 2014 το ΙΟΒΕ αναφέρει πως τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και απτά στοιχεία ανάπτυξης, μαζί όμως με πολύ σημαντικούς όρους αβεβαιότητας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ίδρυμα, κύριας σημασίας στοιχείο είναι ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας αμφισβητεί το πλαίσιο της έως τώρα συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, όπως άλλωστε αναμενόταν και με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων που πλειοψήφησαν στις εκλογές, πριν από λίγες μόνο ημέρες.

«Η ισορροπία που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και εύκολα ανατρέψιμη. Έτσι, παρά το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ρητά ότι η οικονομική πολιτική της θα κινηθεί τόσο εντός του πλαισίου της ευρωζώνης όσο και αυτού της δημοσιονομικής σταθερότητας, δημιουργούνται παράγοντες σημαντικής αβεβαιότητας που θα διατηρηθούν και πιθανώς θα ενταθούν μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα διαδεχθεί την τρέχουσα», τονίζεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ αποσαφηνίζουν πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δεν προβλέπεται να είναι ευθύγραμμη, όμως μπορεί να είναι σαφώς θετική, εάν δεν διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και εάν υπάρξουν ξένες επενδύσεις.

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει στην έκθεση πως είναι δυνατή η υποχώρηση της ανεργίας το 2015 κατά σχεδόν δύο εκατοστιαίες μονάδες, στην περιοχή του 24,5%, ενώ για τον αποπληθωρισμό σημειώνει πως η αποπληθωριστική επίδραση από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μάλλον θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και ως αποτέλεσμα των παραπάνω επιδράσεων, είναι πλέον πιθανός φέτος ένας ήπιος αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter