Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενίσχυση και του ασφαλιστικού συστήματος και της επιχειρηματικότητας

mixalaros--evep-5342

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με θέμα : «Ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία», παρουσία πολυπληθούς κοινού. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Ανδριανός Μιχάλαρος, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους Γ.Γ. Βιομηχανίας και Ασφαλίσεων, κ.κ. Στεργίου και Κοκκόρη αντίστοιχα και τους Διοικητές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, κο Σπυρόπουλο και κα Κωτίδου αντίστοιχα, για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου να ενημερώσουν οι ίδιοι άμεσα τα μέλη του ΒΕΠ, επεσήμανε ότι η ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων θα δώσει τη δυνατότητα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν βιώσιμες, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπενθύμισε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ήταν το μόνο Επιμελητήριο που, από τον Ιανουάριο του 2013, με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ζήτησε την αύξηση των δόσεων σε 100 προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, που ....κάποτε, κατά γενική ομολογία, αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην από 23/07/2014 επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητήθηκε από το ΒΕΠ, να επιβραβευθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες, που μέσα στην επτάχρονη κρίση, κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και πρότεινε να ανταμειφθούν τώρα, είναι η ευκαιρία, με την παροχή μίας πραγματικής έκπτωσης φόρου ή μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ή μείωσης των φορολογικών συντελεστών, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρθηκε διεξοδικά στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και επεσήμανε ότι ο νόμος δίνει κίνητρα στα πιστωτικά ιδρύματα να διαγράψουν οφειλές και οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αφορούν και πολύ μικρές δραστηριότητες, ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οπότε υπάρχει αισιοδοξία οτι θα υπαχθούν στη ρύθμιση πολλοί οφειλέτες. Τόνισε δε, ότι αυτή η ρύθμιση είναι μία καλή ευκαιρία και θα είναι η τελευταία και πρόσθεσε ότι το «κούρεμα» των 500.000 ευρώ κεφαλαίου και τόκων αφορά κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ,του Υπουργείου Εργασίας, κος Π. Κοκκόρης, ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση είναι μία τελευταία ευκαιρία για όσους πραγματικά επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τις δόσεις που ανέρχονται στις 100 και ως προς το ελάχιστο ποσόν που είναι 50 ευρώ. Υποστήριξε ότι η ρύθμιση θα έχει αποτελέσματα σε αντίθεση με προηγούμενη ρύθμιση που τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Με τη ρύθμιση αυτή, τόνισε, και το Ασφαλιστικό Σύστημα ενισχύεται, αλλά και η επιχειρηματικότητα.
Επεσήμανε δε ότι οι οφειλέτες ενημερώνονται από το Υπουργείο Εργασίας και ότι δεν έγινε καμία κατάσχεση λόγω χρεών.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση αυτή θα είναι η τελευταία και, κατ΄ εκτίμησή του, δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, χωρίς αυτό να αποκλείει τις κανονιστικές παρεμβάσεις για διαδικαστικά ζητήματα, που πιθανόν θα προκύψουν.

Η Διοικητής του ΟΑΕΕ, κα Γεωργία Κωτίδου, με τη σειρά της αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ρύθμισης τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό. Είπε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα καταβολής των συντάξεων, αλλά τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος, αφού η αναλογία στις καταβαλλόμενες εισφορές με τις εισπράξεις είναι μικρότερη της μονάδας.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους, στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές απλά και με σαφή τρόπο ώστε να γίνουν κατανοητές οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Πειραιά, κος Π. Μελάς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter