Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ε.Β.Ε.Π. - Ε.Σ.Π. - Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α.: Ευνοϊκότερη η νέα ρύθμιση οφειλών

imerida-evep-323

Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξαν οι συμμετέχοντες της επίκαιρης ημερίδας «Ρυθμίσεις Φορολογικών & Ασφαλιστικών Οφειλών - Κόκκινα Δάνεια», που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., σε συνδιοργάνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών& Νήσων Αιγαίου και την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Π. Κοκκόρης.

Η εν λόγω ημερίδα είχε ως στόχο την αναλυτική και έγκυρη πληροφόρηση του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά, σχετικά με το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την επιβίωση των περισσότερων επιχειρήσεων, εκείνο της νέας ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, καθώς επίσης και της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης της Ε.Σ.Ε.Ε. για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, ώστε να ενταχθούν άμεσα όλοι οι μικρομεσαίοι της αγοράς.
Οι εισηγητές, κ. Α. Μουζάκης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, κ. Δ. Μπούρλος, Δικηγόρος-ειδικευμένος στα ασφαλιστικά και κα Μ. Μυζήθρα, Εμπειρογνώμων σε χρηματοοικονομικά θέματα στο πρόγραμμα υποστήριξης Μ.μ.Ε. της Ε.Σ.Ε.Ε, με απλό και σαφή τρόπο βοήθησαν τους επιχειρηματίες, να κατανοήσουν όλες τις πτυχές της ρύθμισης, προετοιμάζοντάς τους και πρακτικά για όλα τα στάδια.

Ο κ. Π. Κοκκόρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του: « τα αποτελέσματα της προηγούμενης ρύθμισης ήταν πενιχρά και καθόλου ικανοποιητικά. Έτσι, θεσμοθετήσαμε ένα πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο, που έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των δόσεων, που φτάνει τις 100, το μικρό ελάχιστο ποσό δόσης, που είναι 50 ευρώ, το μικρότερο ύψος επιτοκίου και τον μεγαλύτερο αριθμό εκπτώσεων επί προστίμων και προσαυξήσεων. Με αυτή τη ρύθμιση, ενισχύουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και συγχρόνως την επιχειρηματικότητα. Είμαστε υπέρ των ανθρώπων, που μοχθούν για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Σας καλώ να συμβάλετε όλοι στην επιτυχία αυτής της ρύθμισης και εμείς είμαστε κοντά σας. Στο μέτρο του δυνατού και με βάση τις δικές μας δυνάμεις ανταποκρινόμαστε στις δικές σας ανάγκες».

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αφού τόνισε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων των φορέων η διεξοδική ενημέρωση των συναδέλφων, ανέλυσε όλες τις παραμέτρους της νέας ρύθμισης, αναφέροντας ωστόσο, ότι «οι ρυθμίσεις από μόνες τους, δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ο.Α.Ε.Ε., καθώς πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά. Οι οφειλές φτάνουν τα 71,5 δις ευρώ και 4 εκατ. είναι οι οφειλέτες. Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, από τα 219 δις των τραπεζών προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα 80 δις είναι μη εξυπηρετούμενα, εκ των οποίων προβλέπεται, ότι μόνο τα 11 δις θα ρυθμιστούν. Έπειτα από προσπάθειες ετών, φτάσαμε και πάλι στο παραπέντε, θεωρώντας αυτό το αποτέλεσμα, μια νίκη. Επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι δανειολήπτες, ας σεβαστούμε τους συνεπείς μικρομεσαίους, οι οποίοι νιώθουν αδικημένοι. Οφείλουμε να προωθήσουμε τη ρύθμιση - «σωσίβιο» της αγοράς, ώστε να μη χαθεί η παραμικρή ευκαιρία για όσους χρωστάνε. Όσο λιγότεροι, βεβαίως, είναι οι περιορισμοί, όσο μεγαλύτερη η διεύρυνση και όσο γρηγορότερη και αποτελεσματική η επιτυχής εφαρμογή της ρύθμισης, τόσο καλύτερα για τους οφειλέτες και το Δημόσιο».

Κλείνοντας, ζήτησε για μια ακόμα φορά από την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, να εισακουστεί η τεκμηριωμένη πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για οριζόντια με αναδρομική ισχύ και γενική μείωση 30% των ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

«Αναμφίβολα, το μέτρο των 100 δόσεων είναι γενναίο. Η παρούσα ρύθμιση «κοιτάζει» μπροστά, όπως κι εμείς οι επαγγελματίες. Άλλωστε, εάν οι δόσεις ήταν 200, όπως πολλοί επιθυμούν, δεν θα θέλαμε να κληροδοτήσουμε χρέη στα εγγόνια μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται η ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π., κ. Ν. Μανεσιώτης και ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α., κ. Δ. Αρμενάκης προσέθεσε ότι « οπωσδήποτε, οι συνεχείς ρυθμίσεις δεν ωφελούν, όταν δεν επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις οργανώσεις θα φροντίζουν πάντα για τη σωστή ενημέρωση των επαγγελματιών».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter