Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, η Κριστίν Λαγκάρντ

lagard-23

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ΄ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή, πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μια «προληπτική στήριξη».

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας: «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

«Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη» πρόσθεσε. Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε: «Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της».

Επίσης είπε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο». Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας έπειτα από ερώτηση κατά πόσον η χώρα μπορεί να τα καταφέρει πλέον χωρίς τη «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της ΕΕ και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Mε «καλή θέληση» και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, με αφορμή την έναρξη, σήμερα, των εργασιών της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας. Σημειώνεται πως στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter