Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης φορτίων στα τελωνεία από το ΥΠΟΙΚ

IX-33

Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διερχόμενων οχημάτων και ανίχνευσης φορτίων στα τελωνεία προτίθεται να εγκαταστήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό ο γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου είχε σήμερα Παρασκευή συνάντηση με τον υφυπουργός Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη παρουσία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα.

Μετά την συνάντησης ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση που υπέβαλλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την αρμόδια Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα - Υπηρεσίες Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων και Ανίχνευσης Φορτίων» στα τελωνεία της χώρας (x-ray scanners), με την διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως είπε ο υφυπουργός, η προτεινόμενη σύμπραξη έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εντεινόμενων ενεργειών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό των σχετιζόμενων με αυτό διαφυγόντων εσόδων. Συγκεκριμένα,τΤο έργο θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, προμήθεια, θα είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια καλή λειτουργία του συστήματος για 12 έτη. Ως εκ τούτου θα αμείβεται στη βάση της λειτουργικότητας του συστήματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

«Για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο. Αντίθετα, υπάρχει η πλήρης πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, σε κάθε μορφή, όπως αποδεικνύεται και σήμερα», είπε ο κ. Μηταράκης.
Από την πλευρά της η κ. Σαββαϊδου ανέφερε πως με την υλοποίηση του έργου των αυτοκινούμενων ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου μέσω ΣΔΙΤ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Όπως υποστήριξε, η αύξηση του ποσοστού διενεργούμενων μη παρεμβατικών ελέγχων επί των διακινούμενων φορτίων θα οδηγήσει στη μείωση των δομών παραβατικότητας, στον περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου και στη βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter