Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ημερία με θέμα: «Διαμεσολάβηση και Επιχειρηματικότητα» από το ΕΒΕΠ

evep-imerida-diamesolavisi

Τα σημαντικά οφέλη που παρέχει στον επιχειρηματικό κόσμο ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ανέδειξε το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με θέμα: «Διαμεσολάβηση και Επιχειρηματικότητα».

Σε συνεργασία του ΚΕ.ΔΙ.Π., με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, καθώς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε έγκυρη και διεξοδική ενημέρωση στις επιχειρήσεις για τον εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών, μέσω της διαμεσολάβησης. Προβλήθηκε, επίσης, και βίντεο προσομοίωσης της διαδικασίας, βασισμένο σε αληθινή Εμπορική Διαφορά, μεταξύ δυο ξένων εταιρειών, για λόγους κλοπής ευρεσιτεχνίας.

Οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ. κ. Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. &, Ε Σ.Ε.Ε., Γ. Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ.Π. & ΚΕ.ΔΙ.Π., Σ. Μανουσάκης, Δ/ντής του ΚΕ.ΔΙ.Π., Α. Μιχάλαρος, Πρόεδρος Β.Ε.Π., Γ. Μπενέτος, Πρόεδρος Ε.Ε.Π. και η Δ. Τριανταφύλλου, Δικηγόρος και Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ημερίδας, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Ο θεσμός της διαμεσολάβησης αποδίδει δικαιοσύνη, χωρίς να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που παραμένει χρονοβόρο. Είναι μία εναλλακτική μέθοδος με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη, μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου της επιλογής τους, του πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους, μέσω μιας συμφωνίας που ικανοποιεί τα συμφέροντά τους. Για το λόγο αυτό, τα Επιμελητήρια του Πειραιά ανέλαβαν να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία στα μέλη τους, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός εξειδικευμένου φορέα, του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά.

Στο Ε.Β.Ε.Π. τα μέλη μας μπορούν να αναζητούν υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από την αρχική πληροφόρηση και καθοδήγηση, μέχρι την επιλογή διαμεσολαβητών και τη διαχείριση των οικονομικών. Στόχος μας, ωστόσο, είναι η διαρκής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός αυτών των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται σε όλο και πιο υψηλές απαιτήσεις διαμεσολάβησης. Σε αυτή τη βάση, έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με άλλα Επιμελητήρια, όπως πρόσφατα με το Επιμελητήριο Χανίων και άλλους φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, όπως η Ε.Σ.Ε.Ε.».

Ο κ. Β. Κορκίδης υπενθύμισε ότι, η ανάπτυξη του εν λόγω θεσμού δεν αναιρεί την ανάγκη για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τόσο με στόχο την επίσπευση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, όσο και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου. «Ωστόσο, η εναλλακτική επίλυση διαφορών, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για ιδιώτες και σύμμαχος για τις επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά. «Γι' αυτό και στο Ε.Β.Ε.Π. επενδύουμε σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και στη συστηματική ενημέρωση των μελών μας, μέσα από την έκδοση εβδομαδιαίου newsletter με δραστηριότητες, όπως η συγκεκριμένη ημερίδα και πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν», ολοκλήρωσε.

Ο κ. Γ. Σταματογιάννης υπογράμμισε ότι, «Προσωπικά, πιστεύω ότι, αν δικηγόροι και επιχειρηματίες πιστέψουν στο θεσμό της διαμεσολάβησης, πολύ γρήγορα στη χώρα μας θα εγκαθιδρύσουμε τη διαμεσολάβηση ως το κύριο μέσο αποτελεσματικής και βιώσιμης επίλυσης των επιχειρηματικών διαφορών με τη μεγαλύτερη στατιστικά ποσόστωση επιτυχίας στην Ευρώπη», ενώ ο κ. Σ. Μανουσάκης ανέφερε πως, «στόχος μας είναι η αλλαγή της ελληνικής κουλτούρας, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του θεσμού». Από τη πλευρά τους, ο κ. Α. Μιχάλαρος παρατήρησε ότι, «εάν δεν υπήρχε ο θεσμός, έπρεπε να τον είχαμε εφεύρει», ενώ ο κ. Γ. Μπενέτος έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, λέγοντας πως «όχι μόνο στηρίζουμε τη διαμεσολάβηση, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια διάχυσης της σχετικής πληροφόρησης». Τέλος, η κα Δ. Τριανταφύλλου ανέφερε πως, «οι 321 Πιστοποιημένοι Διαμεσολαβητές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο ΚΕ.ΔΙ.Π., μπορούν να φέρουν, εις πέρας, πολύ σύνθετες υποθέσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter