Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Υπεγράφη η σύμβαση με την γερμανική KfW

ependytiko-tameio-ypografi

Μπήκαν σήμερα οι υπογραφές της συμφωνίας με τη γερμανική KfW για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) με 100 εκατ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ως νομικού προσώπου, κάτι που θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο.

Το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους. Επίσης, θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜΜΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Τρίτον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας που παρέστη στην υπογραφή, σημείωσε ότι μετά από 4 δύσκολα χρόνια η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "χάρη στη σημερινή συμφωνία με την KfW το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία, πρόκειται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο αυτό για το πρώτο υποταμείο θα διαμορφωθεί συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα.

Εκτός από το πρώτο υποταμείο το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενώ το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών".

Εκτός από την συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, και την ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχουν εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

-Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία

-'Αμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

-Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter