Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παπούλιας: Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

papoulias2

Όλα τα πολιτικά και οικονομικά θέματα διμερούς συνεργασίας συζήτησαν ο Κάρολος Παπούλιας και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας παρουσίασε προτάσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και έστειλε θερμούς χαιρετισμούς στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Χαιρετίζοντας τον κινέζο ηγέτη στο ιστορικό σανατόριο «Σότσι», στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες, όπως η Ίντιρα Γκάντι και ο Χο Τσι Μινχ, ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τη χαρά του, που τον γνωρίζει αυτοπροσώπως και χαρακτήρισε τις σχέσεις των δυο χωρών «πολύ εγκάρδιες και φιλικές και ιδιαίτερης σημασίας». Υπενθύμισε μάλιστα ότι γιόρτασε το νέο έτος με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, «που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά».

Ο Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε ότι είναι ένας «παλιός, ειλικρινής και συνεπής φίλος της ελληνοκινεζικής φιλίας» και υπογράμμισε ότι «συνεχώς θέλω να προωθείται αυτή η φιλία, γιατί τη θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας».

«Τα περιθώρια ανάπτυξης στις σχέσεις των δύο χωρών μας είναι μεγάλα σε όλους τους τομείς. Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει πολύ καλές προοπτικές. Είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ο Σι Τζιπίνγκ χαρακτήρισε τον Κάρολο Παπούλια «έναν δημοφιλή πολιτικό της Ελλάδας, που κερδίσατε την αγάπη και τον σεβασμό όλου του ελληνικού λαού», αλλά ταυτοχρόνως και «παλαιό φίλο του κινεζικού λαού, που πάντοτε παρακολουθείτε στενά και προωθείτε ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις, πράγμα, που εκτιμούμε ιδιαιτέρως».

«Τον περασμένο Μάιο είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και καταλήξαμε σε πολλές σημαντικές συμφωνίες. Παρακαλώ να του διαβιβάσετε τους θερμούς μου χαιρετισμούς» κατέληξε ο κινέζος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου συνομίλησε επίσης και με τον ομογενή κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν, ο οποίος μετέφερε στη Γη τη δάδα της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε, πριν λίγο, αντιπροσωπεία των Συλλόγων των ομογενών από το Σότσι και την Κράσναγια Πολιάνα, το χωριό, που ιδρύθηκε από Έλληνες και έχει πλέον καταστεί επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι ομογενείς, με επικεφαλής τους προέδρους των δύο συλλόγων, Χριστόφορο Σαρακασίς και Ιβάν Ανανιάδη εξέφρασαν την περηφάνια τους για τη συνάντηση, παρά την ελλιπή της προετοιμασία, διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εργάζονται και προοδεύουν στην περιοχή έχοντας στην καρδιά τους την Ελλάδα και ζήτησαν από τον κ. Παπούλια περισσότερους δασκάλους και βοήθεια για να υλοποιήσουν το όνειρό τους, να δημιουργήσουν ένα Πολιτιστικό Κέντρο στη γη των πατέρων τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter