Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνία ΥΠΑΝ με την ισραηλινή YOZMA για παροχή τεχνογνωσίας

euro5483

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθούν οι μελέτες του ισραηλινού οργανισμού YΟΖΜΑ, για την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας, καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής, υπεγράφησαν την Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.
Οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ που είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο που υπεγράφη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και το YOZMA Group Fund of Funds. Το μνημόνιο προβλέπει τη συνεργασία με τον ισραηλινό οργανισμό για τη διαμόρφωση της στρατηγικής καινοτομίας και χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, οι συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ του ΥΟΖΜΑ και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) αφενός, και του Ισραηλινού Οργανισμού και του ΕΤΕΑΝ και της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) αφετέρου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.
Αναλυτικά, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν, όπως αναφέρει το υπουργείο, αφορούν την ανάθεση μελετών σε εξιδεικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους ανά αγορά πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και ένα «οικοσύστημα καινοτομίας» με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού.
Τα βασικά σημεία των μελετών θα αφορούν:
1. Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών που έχουν στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και στις οποίες διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων.
Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής.
2. Τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά.
Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφήρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική.
Επιπλέον θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.
3. Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη και σωστά δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν.
Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα.
4. Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
«Η συνεργασία δεν αφορά επενδύσεις»
«Αυτή η συνεργασία δεν αφορά σε επενδύσεις, αφορά σε παροχή τεχνογνωσίας» διευκρίνισε ο Κ.Χατζηδάκης ερωτηθείς σχετικά. Όπως εξήγησε ο υπουργός «είναι μελέτη η οποία θα γίνει, προκειμένου να δείξει στη δική μας πλευρά το δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει με βάση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και στηριγμένη προφανώς σε αυτό που έγινε στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια».
Από την πλευρά του ο πρέσβης Α.Μέκελ επισήμανε: «Και στο Ισραήλ είχαμε οικονομική κρίση με πληθωρισμό 500% όταν ο Simon Peres ήταν Πρωθυπουργός. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζω και εμείς να είμαστε ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα στο δρόμο για την ανάκαμψη».
Κ.Χατζηδάκης: επενδύοντας στην καινοτομία στηρίζεις την ανάκαμψη
«Σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, σήμερα υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του YOZMA Fund of funds, από την πλευρά του Ισραήλ για θέματα καινοτομίας» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά την υπογραφή των συμβάσεων.
«Το YOZMA έχει εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας. Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά, στηριζόμενο σε δράσεις στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας και περιμένουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία» επισήμανε και πρόσθεσε:
«Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθεί η μελέτη από την πλευρά του Iσραηλινού fund και φυσικά στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται διότι επενδύοντας στην καινοτομία στηρίζεις αυτή την ώρα, την προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».
Α.Μέκελ: απόδειξη της υψηλής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ
«Όπως δήλωσε και ο υπουργός, στις 8 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και αρκετοί υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Χατζηδάκη, μετέβησαν στο Ισραήλ όπου είχαν σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Netanyahu και υπουργούς της κυβέρνησής του και υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες» δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ την Αθήνα Άριε Μέκελ.
«Πάνω από 100 Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν στην αποστολή με πολλές θετικές προοπτικές για συνεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με το ΥΟΖΜΑ, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής αποτελεί το πρώτο απτό σημάδι (την πρώτη απτή απόδειξη) υψηλής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» πρόσθεσε.
«Ο πρωθυπουργός κ. Netanyahu, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τις διμερείς συναντήσεις στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα και να μην περιμένουν τρία χρόνια γιατί θα είναι αργά.»
» Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις του ΥΟΖΜΑ με την εξειδίκευση που έχει, θα είναι πολύ χρήσιμες στις υπέρμετρες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την οικονομική της ανάκαμψη» κατάληξε ο Ισραηλινός πρέσβης.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter