Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ημέρα της Γυναίκας- OMYLE: Να κυρωθεί η σύμβαση 190 του ILO

0koyti

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (OMYLE) αναφέρεται στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, θίγοντας κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας.
“Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Φέτος η ημέρα αυτή συνδέεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας. Ένα χρόνο που το υγειονομικό προσωπικό της χώρας δίνει τη μάχη του για τη ζωή διακινδυνεύοντας τη δική του ζωή. Στο διάστημα αυτό και εμείς οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια της χώρας αγωνιζόμαστε και καταφέραμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Η πανδημία έχει πλήξει δυσανάλογα τομείς της οικονομίας όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η εστίαση και η καθαριότητα. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε σκληρές εργασίας ζωτικής σημασίας, χαμηλά αμειβόμενες, επισφαλείς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς κανόνες και δικαιώματα.
Αν συνυπολογίσει κανείς, ότι ήδη η γυναικεία εργασία είχε δεχθεί τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης τότε αντιλαμβάνεται ότι η κρίση της πανδημίας είχε καταστρεπτικές συνέπειες δίνοντας το τελικό χτύπημα στην γυναικεία απασχόληση αλλά και στις κοινωνικές κατακτήσεις της τελευταίες τριακονταετίας στην χώρα μας.
Η κατάρρευση των προνοιακών δομών και η ανάληψη της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρωσταίνουν ή των παιδιών που δεν πηγαίνουν στα σχολεία, οδηγούν στην επιστροφή του «παραδοσιακού» ρόλου της γυναίκας και αύξησαν κατακόρυφα τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το 2020 σημαδεύτηκε από επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων, μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της φτώχειας και δη των γυναικών. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία. Συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας.
Ενώνουμε τη φωνή μας με το ελληνικό κίνημα (#metoo) για να σταματήσουμε την έμφυλη βία στους χώρους δουλειάς.
Βία που μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, με πρωταγωνιστή τον εργασιακό εκφοβισμό και την ηθική παρενόχληση (mobbing), δηλαδή την ψυχολογική τρομοκρατία που υφίσταται ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του ή από υψηλότερα ιεραρχικά στελέχη.
Είναι η υβριστική συμπεριφορά που συνιστά ηθική και ψυχολογική παρενόχληση στην εργασία, που άλλες φορές εκδηλώνεται απρόκλητα και κατακλυσμιαία και άλλες φορές με συγκαλυμμένες δόσεις καθημερινής βίας.
Εγκαθιστά το φόβο και πολλαπλασιάζει το άγχος επιβίωσης, οδηγούν σε καταρράκωση της αξιοπρέπειας και σε έλλειψη αυτοεκτίμησης. Οδηγεί είτε στη «πλήρη συμμόρφωση» είτε σε έξοδο παραίτηση.
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο την καταδικάζει, αλλά και παρεμβαίνει καθημερινά για την αποτροπή εφαρμογής αυτών των μεθόδων. Διαβεβαιώνουμε τα θύματα ότι δεν είναι μόνα τους και ότι θα στηρίξουμε κάθε εργαζόμενο που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βίας στους χώρους δουλειάς.
Η Ομοσπονδία μας ήδη έχει αποδείξει και το αποδεικνύει εμπράκτως, με εργαλεία τις ρυθμίσεις Κανονισμών Εργασίας και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θέτουν τις βάσεις της ισότιμης αντιμετώπισης της γυναικείας εργασίας, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με τις παρεμβάσεις της σε περιπτώσεις εμφάνισης mobbing. Καμία έμφυλη διάκριση που αντιλαμβανόμαστε ή καταγγέλλεται δεν αποσιωπάται.
Ζητάμε σήμερα από την Ελληνική Κυβέρνηση την άμεση κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας”.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter