Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πυλώνας» για την τεχνική εκπαίδευση το Ίδρυμα Ευγενίδου

evgen1

«Πυλώνα» της τεχνικής εκπαίδευσης χαρακτήρισαν το Ίδρυμα Ευγενίδου τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής σε τελετή κατά την οποία τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του το Ευγενίδιο Ίδρυμα στην τεχνική εκπαίδευση με τις ειδικές εκδόσεις του στο πρόσωπο του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη. Ειδικότερα ο πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Δ.Α. και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στην συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του κρατώντας δύο βιβλία τσέπης των τεχνικών εκδόσεων του Ιδρύματος σημείωσε ότι με αυτά τα βιβλία εκατοντάδες τεχνίτες του μεταποιητικού τομέα , όπως και ο ίδιος, αλλά και της ναυπηγοεπισκευής «μεγαλούργησαν» αξιοποιώντας τη γνώση που τους μεταλαμπάδευσαν τα συγκεκριμένα βιβλία. Μάλιστα ο κ. Μιχάλαρος τόνισε ότι χάρη σε αυτά τα βιβλία και τη συμπυκνωμένη μόρφωση που πρόσφεραν αλλά και χάρη στην εμπειρία ετών πολλοί τεχνίτες μετεξελίχθηκαν σε επιχειρηματίες που μεγαλούργησαν στον επαγγελματικό-επιχειρηματικό του βίο. Τρείς από αυτούς με μακρά διαδρομή στο επιχειρείν του Θριάσιου Πεδίου βραβεύτηκαν στην χθεσινή εκδήλωση του Σ.ΕΠ.Δ.Α. που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων στην Ελευσίνα. Με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Μιχάλαρου για την τεχνική εκπαίδευση ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη σημείωσε τη σημασία και το ρόλο της τεχνικής εκπαίδευσης για την «παραγωγή» στελεχών με ειδικές δεξιότητες υπενθυμίζοντας ότι εκ του γεγονότος αυτού ο Ευγένιος Ευγενίδης έδωσε έμφαση στην τεχνολογική εκπαίδευση αλλά και στη σύνδεσή της με τους παραγωγικούς τομείς. Ο κ. Ευγενίδης σημείωσε επίσης ότι η τεχνική εκπαίδευση μπορεί να είναι το βασικό στάδιο από το οποίο οι τεχνικοί μπορούν να προχωρήσουν και στο επιστημονικό πεδίο έχοντας όμως το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο-εμπειρία που είναι πολύτιμη ακόμη και στην μετεξέλιξή τους σε επιχειρηματίες. Στο σημείο αυτό ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε στο «παράδειγμα» μετεξέλιξης γνωστού εφοπλιστή ο οποίος με βασικό υπόβαθρο την τεχνική παιδεία που έλαβε μετεξελίχθηκε σε να επιτυχημένο επιχειρηματία στον τομέα της ναυτιλίας. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος και για το γεγονός ότι διαπιστώθηκε από τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν για τη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης, τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις που «κατατρέχουν» αυτή, «συναντίληψης» για την σημασία της, αλλά και της ευαισθητοποίησης που καταγράφηκε κάνοντας λόγο για μία συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί με τους φορείς ώστε να αποτυπωθεί η απασχολησιμότητα. Καταλήγοντας ο κ. Ευγενίδης έκανε επίσης λόγο για τη σημασία της δια βίου μάθησης καθώς όπως ανέφερε η τεχνολογία προχωράει γεγονός που υποστηρίζει το Ίδρυμα το οποίο επίσης συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης.

Σοβαρές οι ελλείψεις σε καταρτισμένους τεχνικούς

Η χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε την αιτία να καταγραφεί ο έντονος προβληματισμός των επιχειρηματιών του Θριάσιου Πεδίου αλλά και του Πειραϊκού χώρου για την έλλειψη καταρτισμένων τεχνικών όλων των βαθμίδων σε βαθμό που πολλές επιχειρήσεις να έχουν «ανοικτές» θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται καθώς δεν υπάρχει προσφορά εργασίας. Μάλιστα τονίστηκε ότι απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας ως προς την αντιμετώπιση των τεχνικών και της παραγωγής στελεχών τεχνικής κατεύθυνσης καθώς η ανάταξη της οικονομίας μοιραία θα απαιτήσει για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης στελέχη που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς πολλά από αυτά ήδη έχουν φύγει και στο εξωτερικό, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο την όποια προσπάθεια.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter