Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»: Τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ»

0Τσάκος

Tην Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019, έλαβε χώρα, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, σε ιδιαιτέρως συγκινητική και γεμάτη εθνική υπερηφάνεια ατμόσφαιρα, η τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» που κατασκεύασε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης – το πρώτο από σειρά παρομοίων ομοιωμάτων που το ΔΣ του Ιδρύματος απεφάσισε να προσφέρει σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη συμπλήρωση 100 ετών από τους νικηφόρους πολέμους του 1912-13.
Την τελετή, στην οποία παρέστησαν ο Ιδρυτής Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος και ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. κ. Μάρκος, ετίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης Π.Ν. και ο Αρχηγός Λ.Σ. Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.
Παρευρέθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Στ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Εμμ. Βουρνούς, ο Στρατιωτικός Διοικητής Χίου Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, ο αντιδήμαρχος Λέσβου κ Γεώργιος Κατζανός, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου Κυρία Μ. Τομπάζη, η Εισαγγελεύς Χίου Κυρία Σ. Σταυράτη, η Λιμενάρχης Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Κυρία Ε. Αργύρη, ο Διοικητής της ΑΕΝ/Π/Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Π. Βατούσης, η Διοικήτρια της ΑΕΝ/Μ Χίου Πλωτάρχης Λ.Σ. Κυρία Μ. Κατσάρη, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Μ. Λεκάκου, η Προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Κυρία Ε. Βλυσίδου, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών αρχών της νήσου, επίλεκτα μέλη της Χιακής κοινωνίας, μαθητές από το Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝΣ Χίου και την Στέγη της Μαρίας Καρδαμύλων, από Γυμνάσια και Λύκεια του Νησιού, πλήθος Χιωτών και πολλά στελέχη του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου με τις οικογένειες τους.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Ηλ. Μητρόπουλος ανεφέρθη εκτενώς στην ιστορία και δράση του θρυλικού θωρηκτού και την συμβολή του στην απελευθέρωση των Νήσων του Β. Αιγαίου, όταν, σαν Ναυαρχίς του Ελληνικού Στόλου, κατήγαγε περίλαμπρες νίκες στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. Παράλληλα, απέτισε φόρο τιμής στον Μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη Γ. Αβέρωφ, με χρήματα του οποίου αγοράσθηκε το Θωρηκτό και στους Καρδαμυλίτες Μιχάλη και Σταματία Ξυλά, κτήτορες του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Εμμανουήλ Βουρνούς, συνεχάρη και ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για την προσφορά του ομοιώματος, τονίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα στη ναυτική εκπαίδευση και στη διατήρηση και προβολή της ναυτικής παράδοσης πανελληνίως.
Ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, με τη σειρά του, τόνισε ότι η ναυτοσύνη είναι η δύναμη και ο πλούτος της Χώρας μας, προτρέποντας τα νέα παιδιά να οραματίζονται ένα λαμπρό μέλλον, σαν αυτό που πλουσιοπάροχα προσφέρει η θάλασσα. Έκλεισε την παρέμβαση του ευχαριστώντας τον Υπουργό Άμυνας και τους Αρχηγούς των Επιτελείων που τίμησαν την εκδήλωση.
Κατόπιν, έλαβε τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συνεχάρη το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για την πρωτοβουλία της κατασκευής και προσφοράς ομοιωμάτων του «Γ. Αβέρωφ» σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας τη σημασία της χειρονομίας στη ναυτική παράδοση και αξίες της Ελλάδας αλλά και στην επιμόρφωση της μαθητικής νεολαίας στην ένδοξη ναυτική ιστορία της Χώρας μας – ιστορία που όλοι οφείλουμε να διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού, σαν ιερά παρακαταθήκη. Στη συνέχεια, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στον Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκο για την πρόσφατη δημιουργία στη Χίο του πρώτου ιδιωτικού Μη Κερδοσκοπικού Ναυτικού Λυκείου της Χώρας «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών», στο οποίο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού και συγκίνησης ενώ, στη συνέχεια, έγινε ανταλλαγή θυρεών του Ιδρύματος και των παρισταμένων Υπουργού Υ.ΕΘ.Α. και Αρχηγών Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. και Λ.Σ.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλαν, με βαθειά αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και ανάτασης, όλοι οι παρευρισκομένοι, με το Ομοίωμα να κοσμεί τους χώρους του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter