Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φ. Κουβέλης: Σύντομα η προκήρυξη για τις προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα

Kouvelis cluster

Το έργο και τη συμβολή των γυναικών κα ανδρών του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. εξήρε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης ο οποίος συνοδεύομενος από τον Γ.Γ. του Yπουργείου Διονύση Τεμπονέρα και τον Aρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, Αντιναύαρχο Λ.Σ., επισκέφτηκε το πρωί το Λιμεναρχείο της Πάτρας.

Ο Φ. Κουβέλης μετά τη σύσκεψη που είχε για υπηρεσιακά θέματα, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Λιμενικού Σώματος Σπύρου Κοντομάρη, Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ., και του Λιμενάρχη Πάτρας, Δρόσου Ρεΐζη, Πλοιάρχου ΛΣ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αποστολή που επιτελεί του προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για τις προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν μέχρι την αποφοίτηση των σπουδαστών που θα εισαχθούν για πρώτη φορά το 2019 στις παραγωγικές σχολές με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Όπως είπε, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί «με εγγυήσεις διαφάνειας και με την παρουσία του ΑΣΕΠ». Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε απευθυνόμενος στα στελέχη του Λιμεναρχείου:
«Οι σύνθετες δραστηριότητες του Λιμανιού της Πάτρας και η γεωγραφική του θέση σας δημιουργούν αυξημένες υποχρεώσεις προκειμένου να εφαρμόζεται η νομιμότητα στα πολλαπλά επίπεδα, που είναι είτε η προστασία του ανθρώπου είτε η ναυτεργασία είτε η προστασία του περιβάλλοντος και του ευρύτερου περιβάλλοντος στη θάλασσα, για την οποία έχετε αρμοδιότητα. Γνωρίζω τα προβλήματά σας πάρα πολύ καλά, αναφορικά με την μισθολογική σας αντιμετώπιση, αλλά αναφορικά με το ιδιαίτερο στοιχείο ότι οι αποδοχές σας έχουν καθηλωθεί, λόγω της οκτάχρονης διάρκειας της μνημονιακής περιόδου. Σήμερα υπάρχει η ελπίδα όσο και η βεβαιότητα ότι έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να επουλώσουμε πληγές και βεβαίως να κερδίσουμε χαμένο έδαφος είτε αυτό αφορά στους Έλληνες πολίτες -ανάμεσα σε αυτούς και εσείς- είτε αφορά στα συνολικότερα ζητήματα της οικονομίας.»
Ακολούθως ο υπουργός παρέστη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος ου οργανισμούς Νικόλαος Κοντοές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμανιού, η οποία, όπως είπε πρέπει, να έχει δίκαιο και ανθρώπινο περιεχόμενο και πρόσθεσε: «Η χώρα μας αλλάζει σελίδα. Η έξοδος από την οκτάχρονη και πλέον μνημονιακή περίοδο διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και επούλωσης πολλών τραυμάτων ιδιαίτερα των κοινωνικά ασθενέστερων. Εκείνο που χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή μας πολιτική και την πολιτική μας επιλογή είναι ότι τα λιμάνια βεβαίως βλέπουν στη θάλασσα αλλά δεν μπορούν να έχουν γυρισμένη την πλάτη στο εσωτερικό της χώρας. Με άλλα λόγια το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα του λιμανιού της Πάτρας αναμφισβήτητα βλέπει και αντανακλά στο εσωτερικό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της χώρας συνολικότερα.
Το λιμάνι της Πάτρας έχει μικτό χαρακτήρα κατά συνέπεια έχει πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης, ως επιβατικό, εμπορικό, τουριστικό, με ιδιαίτερη προοπτική στη μεταφορά φορτίων και αγαθών. Είναι φανερά τα σημάδια της ανάκαμψης του λιμανιού από τη φθίνουσα πορεία του παρελθόντος. Προωθείται η σύνδεση του νέου λιμανιού με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων και εντάσσεται στο κεντρικό διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Και αποτελεί επιλογή μας όσο και βεβαιότητα ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και θα συνδεθεί μέχρι το 2023. Επίσης προωθείται η κατασκευή του εμπορικού τμήματος στο νέο λιμένα, προϋπολογισμού δαπάνης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Θέλω να επισημάνω όμως ότι η ανάπτυξη του λιμανιού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλέπει ούτε την ασφάλεια ούτε την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Στο μέρος που η υπόθεση της ανάπτυξης αφορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αυτή η προστασία θα εξασφαλίζεται διότι το προστατευμένο περιβάλλον, και όχι μόνο το θαλάσσιο, σημαίνει ότι διαμορφώνει και δυναμική για την ουσιαστική και δίκαιη ανάπτυξη, ώστε το παραγόμενο κάθε φορά οικονομικό αποτέλεσμα να διαχέεται στους αρμούς της κοινωνίας, στους ίδιους τους πολίτες».
Ακολούθως ο κ. Κουβέλης ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τη συμφωνία των Πρεσπών και για το σημερινό συλλαλητήριο δήλωσε: «Καθένας και καθεμία μπορούν να διαδηλώνουν διατυπώνοντας τις απόψεις τους. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι είναι εθνικά συμφέρουσα η συνθήκη των Πρεσπών και πολλοί από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική συνθήκη, λυπάμαι αλλά υποτάσσουν στο κομματικό συμφέρον το εθνικό συμφέρον. Και να επισημάνω. Σ αυτόν τον τόπο δεν υπάρχουν προδότες και μειοδότες. Βεβαίως ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αλλά θα ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη να πορεύεται η χώρα με αυτόν τον απαράδεκτο διαχωρισμό, των «πατριωτών» από τη μια και των «μειοδοτών» από την άλλη. Πιστεύω ότι η συνθήκη των Πρεσπών θα ψηφιστεί και η υπερψήφισή της θα σημάνει μια νέα πορεία στην ευρύτερη περιοχή.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter