Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ομιλία του ΥΝΑΝΠ Φώτη Κουβέλη στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

0LS KOYBELIS

Σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος παραβρέθηκε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνέπεια, στην εντιμότητα, την επαγγελματική επάρκεια, την αφοσίωση στο καθήκον και την πατρίδα, τα οποία έχουν επιδείξει οι απόστρατοι αξιωματικοί, οι οποίοι, όπως είπε, «στερήθηκαν πολλά από τον προσωπικό και οικογενειακό τους βίο και έθεσαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις δικές τους ανάγκες, υπηρετώντας τη δημόσια ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον.»
Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης σημείωσε:
«Είστε απόστρατοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά να είστε σίγουροι ότι και από τη σημερινή σας θέση, έχετε ακόμη να προσφέρετε πολλά στο Σώμα που υπηρετήσατε, στο Σώμα που αγαπήσατε.
Για εμάς, για την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, εκτός από απόστρατοι, είστε και σήμερα σε θέση να μεταλαμπαδεύσετε στα σημερινά στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, την εμπειρία, που είναι αποκρυσταλλωμένη στα σκληρά και δύσκολα χρόνια της υπηρεσίας σας.
Την εμπειρία την επιχειρησιακή, την εμπειρία τη διοικητική. Το ήθος, την ευγένεια, την ευπρέπεια και τη γενναιότητα που πρέπει να διακρίνει και να χαρακτηρίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Και αυτό είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ, με δεδομένη την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Σώματος που υπηρετήσατε, τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του και τις δυσκολίες που ανακύπτουν καθημερινά στην άσκηση των καθηκόντων των γυναικών και των ανδρών που το στελεχώνουν.
Για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, διαδραματίζουν σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις καταλυτικό ρόλο σε κοινωνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Από τις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών, τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Και όλα αυτά σε μία ευρύτερη περιοχή, όπου τη θέση του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, παίρνουν δυστυχώς η επιθετική ρητορική αμφισβήτησης των συνόρων και οι απειλές που όχι μόνο δε συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και με τις θεμελιώδεις αρχές της καλής γειτονίας και συνεργασίας των χωρών και των λαών.
Θέλω όμως να τονίσω κατηγορηματικά ότι θα ήταν τραγικό λάθος για τον οποιονδήποτε να εκλάβει και να ερμηνεύσει τη στάση της χώρας μας, ως στάση αδυναμίας. Και θα ήταν καλό και φρόνιμο για τον ίδιο, να γνωρίζει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και τον γνήσιο πατριωτισμό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και του λαού μας.
Εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών και εθνικών μας δικαιωμάτων.
Απευθύνομαι στους απόστρατους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια, στο καθήκον στο οποίο σας έταξε η Υπηρεσία. Όπως αναγνωρίζει τα δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, όλων των ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στην παραγωγική διαδικασία.
Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνησή μας δίνει μία σκληρή μάχη, η οποία θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και με νομοθετική μας πρωτοβουλία, δεν θα προχωρήσει η περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές σας. Παράλληλα η κυβέρνησή μας, σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της και θα σας καταβάλλει τα αναδρομικά, που αδίκως σας είχαν παρακρατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους μισθούς και τις συντάξεις σας.
Σήμερα, που έχει κλείσει ο οκτάχρονος κύκλος της μνημονιακής λιτότητας και της ύφεσης και η χώρα γυρίζει σελίδα. Σε αυτήν την προσπάθεια, της ανάπτυξης με δίκαιο και ανθρώπινο περιεχόμενο, της διανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των ανθρώπων της εργασίας, σε αυτή τη μάχη που δίνουμε, είστε παρόντες.
Και φυσικά, σε αυτή τη μάχη, δεν είσθε απόστρατοι αλλά μαχητές της πρώτης γραμμής.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter