Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο Πειραιά οι «Ημέρες Θάλασσας 2018»

0thalasa

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, παρουσίασαν, σε Συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα για τις «Ημέρες Θάλασσας 2018», στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Οι «Ημέρες Θάλασσας», είναι ένας θεσμός που γιορτάζεται στον Πειραιά για τέταρτη χρονιά. Φέτος οι «Ημέρες Θάλασσας» διοργανώνονται από 1 έως 10 Ιουνίου 2018 και περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων, σε συνεργασία του Δήμου με φορείς και συλλόγους της πόλης, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στην παρουσίαση.
Επίκεντρο των δεκάδων εκδηλώσεων είναι η θάλασσα, η ναυτιλία, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση και απευθύνονται τόσο σε δημότες, όσο και σε επισκέπτες από όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, σημείωσε:
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την παρουσίαση του προγράμματος των Ημερών Θάλασσας 2018.
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τις Ημέρες Θάλασσας, έναν πρωτοποριακό θεσμό και μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην πόλη μας. Ξεκινήσαμε το 2015, με αφορμή τον εορτασμό στον Πειραιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τότε είχαμε πει ότι επιθυμούσαμε η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός για την πόλη μας και νομίζω ότι αυτό έχει πλέον επιτευχθεί.
Φέτος, οι Ημέρες Θάλασσας θα διαρκέσουν από την 1η έως τις 10 Ιουνίου και περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την πόλη, δωρεάν και ανοιχτών για όλο τον κόσμο. Εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, να προβάλλουν αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να προσφέρουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα του Πειραιά για την ανάπτυξη της πόλης μας.
Είναι μια γιορτή, την οποία έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, συμμετέχοντας ενεργά και με μεράκι, παρ’ όλα τα προβλήματα, παρ’ όλη τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Είναι μια κοινή προσπάθεια, μια συναρπαστική διαδρομή συνεργασίας, συμμετοχής και εξωστρέφειας για τον Πειραιά που όλοι θέλουμε. Έναν Πειραιά που δημιουργεί και ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα.

Όλο αυτό το έχουμε επιτύχει όλοι μαζί, ο Δήμος, φορείς της πόλης, σύλλογοι, οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταστηματάρχες, αθλητικά σωματεία, πολίτες. Όλοι όσοι στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια για την πόλη μας και συμμετέχουν ενεργά με τις ιδέες και την υλοποίηση των εκδηλώσεών τους.

Φέτος, λόγω του ότι ο εορτασμός θα είναι δεκαήμερος, οι εκδηλώσεις είναι πιο πολλές από ποτέ. Περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, ημερίδες, αθλητικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, πάρτυ και πολλές άλλες. Υπάρχουν πολλές νέες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι το street party στην Τρούμπα, το Σάββατο 9 Ιουνίου. Και φέτος, θα έχουμε τη χαρά να έλθει πάλι στον Πειραιά, στη μαρίνα Ζέας, αποκλειστικά για τις Ημέρες Θάλασσας, η Τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλοίο σύμβολο για την ιστορία της πόλης μας, αλλά και η «Νεράιδα το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό και τώρα λειτουργεί ως πλωτό Μουσείο. Και τα δύο πλοία θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό.
Θεωρώ ότι και οι φετινές εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εύχομαι ότι θα προσελκύσουν όχι μόνο τους Πειραιώτες, αλλά και επισκέπτες από όλη την Αττική. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε όμορφες και χαρούμενες στιγμές στην πόλη μας, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να γνωρίσουμε ξανά από την αρχή τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους να καταρτιστεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Να ευχαριστήσω επίσης την Περιφέρεια Αττικής που και φέτος στηρίζει τις Ημέρες Θάλασσας και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Πέτρο Κόκκαλη που για ακόμα μια χρονιά είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και όλη την ομάδα που έχει αναλάβει φέτος τον συντονισμό. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Σας περιμένουμε όλους στις εκδηλώσεις μας από την 1η έως τις 10 Ιουνίου στον Πειραιά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις «Ημέρες Θάλασσας 2018», επεσήμανε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν και φέτος ή λαμβάνουν πρώτη φορά μέρος στις εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας». Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του Δήμου που δούλεψε για τις Ημέρες Θάλασσας, τον Μάκη Αγγελετάκη, τον Παναγιώτη Κυρίμη, γιατί φέτος μας παρουσιάζουν μια άρτια διοργάνωση καθώς και την Πρόεδρο του Ο.Π.ΑΝ. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, καθώς ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι πυλώνας της διοργάνωσης.
Οι «Ημέρες Θάλασσας» ξεκίνησαν πριν 4 χρόνια, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, μιας διοργάνωσης που γίνεται κάθε χρόνο από την αρμόδια Διεύθυνση της Commission, σε διαφορετική πόλη. Φέτος, θα γίνει στο Burgas της Βουλγαρίας. Τότε οδηγηθήκαμε στη λύση να δημιουργήσουμε μιας ευρείας συμμετοχής δημόσια εκδήλωση, κυρίως για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη διοργάνωση του συνεδρίου, που είναι και το κυρίως έργο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.
Παραμένει μέχρι σήμερα το συνέδριο του 2015 στον Πειραιά, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και βεβαίως παραμένουν οι «Ημέρες Θάλασσας», οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Από την αρχή είδαμε και βλέπουμε σε αυτό τον θεσμό μια δυνατότητα να συνεργαστούν, να γνωριστούν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους οι φορείς και οι ομάδες της πόλης. Δεν είναι συχνές εκείνες οι πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή δημόσιους οργανισμούς όπως είναι ο Δήμος, Πανεπιστήμια, επιχειρηματίες, Μη κυβερνητικοί Οργανισμοί, αλλά είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη πόσο πλούτο έχει αυτή η πόλη γύρω από τη θάλασσα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί μιλάμε για τον Πειραιά, τη θαλάσσια πρωτεύουσα μιας ναυτικής χώρας. Έτσι και φέτος, έχουμε μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων, από πάρτι μέχρι ομιλίες και από επισκέψεις σε πλοία μέχρι κωπηλατικούς αγώνες.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε μαζί. Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε πλέον γνωριστεί καλά, είναι πιο εύκολη και πιο άρτια η διοργάνωση. Φέτος είναι η τελευταία φορά που γίνονται με αυτό τον τρόπο οι Ημέρες Θάλασσας, καθώς η διοργάνωση τους είναι μια από τις δράσεις της Ο.Χ.Ε. του Πειραιά, που θα αρχίσει να υλοποιείται στο τρέχον έτος και «υιοθετούν» τις Ημέρες Θάλασσας ως ένα εργαλείο ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της κοινωνίας μας, γύρω από τα θέματα της γαλάζιας οικονομίας. Όλοι όσοι διοργανώνετε δράσεις, ανήκετε σε Οργανισμούς, οι οποίοι έχουν μια οικονομική δραστηριότητα και μια οικονομική βάση όλη τη χρονιά και πιστεύω πως είναι μια ευκαιρία να τις αναδείξετε. Το μοντέλο συνεργασίας με τον Δήμο, ο οποίος δημιουργεί μια πλατφόρμα και προσπαθεί να επικοινωνήσει και να συντονίσει τις εκδηλώσεις είναι σωστό και χρήσιμο. Είναι ένα μοντέλο του 21ου αιώνα και πιστεύω ότι και φέτος οι «Ημέρες Θάλασσας», θα πάνε πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι το φορμάτ με τα δύο Σαββατοκύριακα, όπου θα γίνονται περισσότερο οι αθλητικές και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν περισσότερο εκδηλώσεις τέχνης και οικονομίας και διαλέξεις είναι σωστό.
Φέτος, οι Ημέρες Θάλασσας συμπίπτουν και με τα Ποσειδώνια και πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε το running event των Ποσειδωνίων και εκδηλώσεις στα Ποσειδώνια. Προφανώς δεν είναι η συνθήκη συνεργασίας που θα θέλαμε να υπάρχει με τα Ποσειδώνια, αλλά ας μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, την έχουμε κάνει πολλές φορές, είναι όμως ένας τρόπος να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Και είναι και ένας σοβαρός λόγος να διαφημίσουμε την πόλη μας στον ευρύτερο πληθυσμό του Λεκανοπεδίου και εκεί που κυρίως αναφέρεται η πόλη μας: στον πληθυσμό των νησιών για να βρεθούν εδώ, να γνωριστούμε και με αυτούς καλύτερα και να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Σας ευχαριστώ».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων, πως οι «Ημέρες Θάλασσας» είναι πλέον θεσμός για τον Πειραιά, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αποκτούν διάρκεια και κάθε φορά έχουν ένα ευρύτερο περιεχόμενο». Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά υπογράμμισε επίσης πως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί από τη μια προβάλλουν την πόλη, κάτι που χρειάζεται ο Πειραιάς, σε μια περίοδο που αναζητά τη σύγχρονη ταυτότητά της και στο επίπεδο του πολιτισμού και του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. «Η σχέση πόλη-θάλασσας είναι δεδομένη, αλλά είναι μια σχέση που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση και αυτό που πρέπει να προσέξουμε –και από τις επισημάνσεις που έγιναν- είναι ότι η πόλη δεν μπορεί να αποκοπεί από τη θάλασσα», επεσήμανε ο κ. Γαβρίλης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter