Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΛΚΕΘΕ & Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΥΝΑΝΠ

YNANP ELKE R

Συνάντηση με τους επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με την ηγεσία του ΕΛΚΕΘΕ είχαν σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός. Στη συνάντηση κλήθηκε ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρος Μαυράκος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Λυκούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Αττικής, Νάσος Αναγνωστόπουλος και η Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σώματος Επιθεώρησης, Γεωργία Κοτίνη, η υπεύθυνη του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Σταυρούλα Πουλή και η Διευθύντρια της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Σοφία Ελευθεριάδου.

Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε οδηγίες για τον συντονισμό των Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους υπεύθυνους της εταιρίας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να γίνει υπεύθυνα κάθε περιβαλλοντικός έλεγχος. Ο κ. Σαντορινιός ζήτησε η συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ να είναι άμεση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου.

Ο κ. Λυκούσης δήλωσε ότι από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες το ΕΛΚΕΘΕ και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, όπως άλλωστε προβλέπει και η κείμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι στους ελέγχους θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».

Εξήγησε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος οργανισμός και όχι ακτιβιστική οργάνωση, οπότε η λειτουργία του είναι συντεταγμένη και γίνεται βάσει της νομοθεσίας. Οι δειγματοληψίες έγιναν με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και συγκεκριμένες προδιαγραφές, γιατί, όπως εξήγησε, το ΕΛΚΕΘΕ, λειτουργεί με ολοκληρωτική - ολική προσέγγιση. Ο κ. Λυκούσης είπε ότι σαρώθηκε όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι ελήφθησαν δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων. Είπε ότι θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος και στον βυθό.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και την ικανοποίησή του για την λειτουργία του ΕΛΚΕΘΕ και ζήτησε να έχει την πλέον επιστημονικά πιστοποιημένη ενημέρωση για την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών. Όπως είπε βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να χρησιμοποιηθούν τα πλέον σύγχρονα μέσα και για να περιοριστεί η ρύπανση, αλλά και για να ελεγχθεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε ότι το ΕΛΚΕΘΕ θα λειτουργεί πλέον ως ο επιστημονικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ, στην επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου και ότι το Υπουργείο δεν έχει τη διάθεση να κρύψει τίποτα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter