Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνελήφθη στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

imerisia LARGE t 1061 44588130 type13031

Το κυνήγι πραξικοπηματιών συνεχίζει με κάθε τρόπο η Αγκυρα. Ετσι, την ώρα που η επιχείρηση εκκαθάρισης στην Τουρκία κλιμακώνεται - με το ξήλωμα πάνω από 60.000 ατόμων από Δημόσιο, ένοπλες δυνάμεις και δικαστικό σώμα- μία νέα εξέλιξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο στρατιωτικός φέρεται να συνελήφθη στην Τουρκία ενώ βρισκόταν σε άδεια, ως εμπλεκόμενος στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε στην Τουρκία αλλά και οι συνεχείς αναφορές στην επαναφορά της θανατικής ποινής, όπως αυτή του αντιπροέδρου του AKP, έχουν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα.

Τι θα γίνει με τους 8

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε σήμερα την Αθήνα να απελάσει τους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Ήδη η απρόσμενη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των «8» από την Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς η Αθήνα υφίσταται την πιεστική απαίτηση Ερντογάν να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά όμως υποστηρίζει πως τίποτα δεν θα διακόψει τη δικαστική διαδικασία και οι αποφάσεις των επιτροπών ασύλου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο των κινήσεων.

Οι ίδιοι οι Τουρκοι που φέρονται –με βάση τα όσα λέει ο Ερντογάν- να έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα, μάλλον δεν δυσαρεστήθηκαν από την κράτησή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει αν προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν θέλει ούτε καν να ακούσει για κύκλο αστάθειας στην Τουρκία καθώς, αν καταρρεύσει, τίποτα δε μπορεί να προβλεφθεί, τόσο στο προσφυγικό (αφού δε θα υφίσταται επί της ουσίας η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές) όσο και στα διμερή θέματα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter