Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό 6,3 βαθμών μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου

3953DF72ED7B739C1E8418C4DF2AE809

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την παροχή βοήθειας σε Λήμνο και Σαμοθράκη, μεταξύ των οποίων νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Στη Λήμνο υπάρχουν τρείς ελαφρά τραυματίες και υλικές ζημιές.

Ο σεισμός χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια τη Σόφια καθώς και σε πόλεις της αν. Βουλγαρίας.
Ειδικότερα, στην Τουρκία, 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως εξαιτίας του πανικού, που επικράτησε την ώρα του σεισμού. Στη Λήμνο, ένας Βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, "το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.
Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν σεκτάκτων αναγκών. Με εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, συγκάλεσε νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από μηχανικούς, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού.
Σύμφωνα με τη σεισμολόγο Γεωργία Πανοπούλου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών. Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter