Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μήνυμα Βαρβιτσιώτη για την Εθνική Επέτειο της «25ης Μαρτίου του 1821»

varvitsiotis-25

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μία μέρα μνήμης και τιμής στον ένδοξο αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία. Τιμούμε τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας.
Τιμούμε όλοι τoν αγώνα και τη θυσία, των αγωνιστών του ΄21 που ύψωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Ενός λαού που θυσίασε χιλιάδες ψυχές για την ελευθερία του. Πάνω από 800.000 ψυχές θυσιάστηκαν για να ελευθερώσουν ένα λαό που στην πλειοψηφία του ήταν φτωχός και εξαθλιωμένος.
Οι γυναίκες του Σουλίου θυσιάζονται. Το Κούγκι, το Μεσολόγγι, η Χίος και τα Ψαρά θυσιάζονται. Η Αλαμάνα, η Γραβιά, το Βαλτέτσι, το Μανιάκι, τα Δερβενάκια και άλλες πολλές εστίες γίνονται βωμός μαρτυρίου και διδάσκουν πώς μπορεί να ζήσει κανείς ελεύθερος.
Σε μία περίοδο όπου το έθνος μας δοκιμαζόταν σκληρά μετά από τα 400 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες του '21 όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στον κατακτητή και διεκδίκησαν την ελευθερία τους.
Ο άνισος αγώνας τους κατέληξε νικηφόρος, διότι περίσσευε η ψυχή, η πίστη και το πάθος για Λευτεριά και τον λυτρωμό του Γένους από όλα τα δεινά.
Οι Έλληνες εξεγέρθηκαν διότι είχαν πίστη στα ιδανικά τους και στην Ορθοδοξία. Είχαν χρέος στην ιστορία τους και στις επόμενες γενιές να σηκώσουν το λάβαρο της Επανάστασης. Μια χούφτα λαός με λιγοστά μέσα απέναντι στην υπερδύναμη της εποχής, την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ήταν ο δικός τους αγνός πατριωτισμός που αφύπνισε τη συνείδηση του λαού και ενεργοποίησε τη σπίθα του φιλελληνισμού, ώστε να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η τότε διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τον ελληνικό ηρωισμό. Ήταν ένας προάγγελος των αρχών του φιλελευθερισμού και των αρχών της αυτοδιάθεσης των λαών.
Ο λαός μας, άλλωστε, έχει τις λαμπρότερες παραδόσεις στους αγώνες και τις θυσίες, ενάντια πολλές φορές σε υπέρτερους αντιπάλους, αποτελώντας σύμβολο ηρωισμού για όλους τους λαούς. Ο λαός μας έχει εγγράψει στη συλλογική του συνείδηση, στο «DNA» του, αυτές τις θυσίες και αυτούς τους αγώνες.
Σήμερα, αντλούμε διδάγματα από αυτές τις θυσίες. Διδάγματα πίστης, ενότητας και ομοψυχίας.
Σήμερα, ξεφυλλίζουμε ξανά τα κεφάλαια της ένδοξης ιστορίας μας και των ηρώων μας, προκειμένου να τιμήσουμε το χθες, να εμπνευστούμε και να διδαχθούμε για το αύριο.
Η ιστορία μας, αποδεικνύει περίτρανα σε κάθε ένδοξη αναφορά της, ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα όταν είμαστε ενωμένοι. Και ότι η αγάπη για τη πατρίδα και τη λευτεριά είναι πάνω και πέρα από κάθε τι.
Αυτό το μήνυμα μας καλεί να μεταλαμπαδεύσουμε η μέρα. Με ενότητα κατακτούμε κάθε δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο στόχο. Με πίστη και πάθος ξεπερνούμε τα πάντα εμείς οι Έλληνες σε οποιαδήποτε συγκυρία.
Η λέξη «ευαγγελισμός» σημαίνει «φέρνω καλά νέα». Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση μας, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό.
Σήμερα, είμαστε σε θέση μετά από σχεδόν από 4 συνεχόμενα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα μας να φέρουμε σύντομα καλά νέα. Να διεκδικήσουμε με ρεαλισμό την απαλλαγή της χώρας μας από τα Μνημόνια. Να ξαναστήσουμε την πατρίδα μας στα πόδια της.
Σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, όπως η τωρινή για τη χώρα μας, αυτό οδηγεί τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, για το καλό του τόπου μας. Μακριά από διχασμούς. Μακριά από ακρότητες.
Το οφείλουμε στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για εμάς και την πατρίδα μας. Το οφείλουμε, πάνω απ΄ όλα στις επερχόμενες γενιές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter