Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαψεύδει το Λιμενικό τις καταγγελίες για το Φαρμακονήσι

ls-skafos-5043

Διαψεύδει με ανακοίνωση του το Λιμενικό τις καταγγελίες των μεταναστών - που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ - ότι το σκάφος με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε, ενώ πλωτό του Λιμενικού το ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι. Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι».

Σημειώνεται ακόμη πως «η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί έντασης 5 μποφόρ γρήγορα επιδεινούμενοι 6 μποφόρ) με ισχυρή αποθαλασσία (ύψος κύματος 1,5 - 2 μ.)».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ' όλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά».

Ακολούθως αναφέρεται, «και με μέριμνα Λ. Σ - ΕΛ. ΑΚΤ. άλλο πλωτό σκάφος (Ναυαγοσωστικό) διατέθηκε και μετέφερε τους διασωθέντες στην ν. Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, «υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις».

Επίσης σημειώνεται ότι: «Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, εκτελώντας τις πάγιες εντολές της πολιτικής ηγεσίας, έχει ως ύψιστη αποστολή την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή του νόμου στους χώρους ευθύνης του και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την πολιτική υποδοχής μεταναστών και προσφύγων

Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική υποδοχής μεταναστών και προσφύγων εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την τραγωδία «ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή».

«Ο πνιγμός 12 γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Φαρμακονήσι της Λέρου αναδεικνύει ένα ακόμα τραγικό αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής που κοστίζει ζωές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν, εν μέσω θαλασσοταραχής συνέβη το μοιραίο συμβάν. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες φώναζαν για βοήθεια, καθώς στο πλοιάριο υπήρχαν πολλά παιδιά. Οι κραυγές τους δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση. Τι άλλο είναι, όμως, ένα κυνικό έγκλημα;» τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή. Οι πρακτικές αυτές προκάλεσαν μόλις προ ημερών παρέμβαση του ευρωπαίου επιτρόπου Μούιζνιεκς και υποχρέωσαν τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Βαρβιτσιώτη να παραδεχτούν έστω το πρόβλημα. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Αυτό που συνέβη στο Φαρμακονήσι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό: Τον Μάιο του 2013, και πάλι στη Λέρο, οικογένειες σύριων ξεκληρίστηκαν και ανήλικα παιδιά οδηγήθηκαν στο θάνατο. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες μαρτυρίες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ανάλογα περιστατικά αποτελούν ρουτίνα στον Έβρο, και μόνο από τύχη δεν έχουν χαθεί κι άλλες ζωές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας «την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές».
«Η τραγωδία στη Λέρο, λίγους μόλις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, είναι αφορμή να το επαναλάβουμε: είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης- Φρούριο. Είναι επείγουσα, πριν τα νερά των ελληνικών νησιών και του Έβρου μετατραπούν σε απέραντο νεκροταφείο» καταλήγει.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter