Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Hydrosensors: Περιβαλλοντικές μετρήσεις με την βοήθεια των Hydrobots

IMG 2460

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), έφεραν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα τα Hydrobots, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασισμένο στο πρόγραμμα SeaPerch. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε όλη την Ελλάδα.

Το SeaPerch είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής, μέσω του οποίου εκπαιδεύονται οι καθηγητές –οι οποίοι με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους μαθητές τους– στην κατασκευή ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (Remotely Operated Vehicle – ROV). Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους.

To 2003, ο Διευθυντής του MITSG, καθηγητής Χρυσόστομος Χρυσοστομίδης και ο εκπαιδευτικός συντονιστής Brandy M. Wilbur, ανέπτυξαν περαιτέρω την ιδέα αυτή σε ένα «πακέτο», το οποίο χρησιμοποιώντας σωλήνες PVC και άλλα σχετικά οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα υλικά, δίνει την ευκαιρία σε καθηγητές και σε μαθητές όλων των ηλικιών να κατασκευάσουν το δικό τους ROV.

Το πρόγραμμα SeaPerch διαδόθηκε πέρα από το MIT σε πάνω από 200 σχολεία των ΗΠΑ, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια 2.000 καθηγητών και δασκάλων, να εκπαιδεύσει περισσότερους από 26.000 μαθητές. Το SeaPerch διαδόθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία, και μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με το MITSG, έρχεται τώρα και στην Ελλάδα με τη μορφή του Hydrobot.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε στα μέσα του 2012 μία πιλοτική δοκιμή με 17 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Την περασμένη σχολική χρονιά 2012-13 το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε περισσότερες από 90 σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια, με την εθελοντική συμμετοχή περισσότερων από 1000 μαθητών, οι οποίοι εργάστηκαν υπό την επίβλεψη 100 περίπου εκπαιδευτικών. Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν, κατασκεύασαν από ένα όχημα, το δοκίμασαν, και σε αρκετές περιπτώσεις το βελτίωσαν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους. Τα σχόλια των καθηγητών και των μαθητών από την εμπειρία αυτή μπορείτε να διαβάσετε (κατόπιν εγγραφής) στο φόρουμ της ιστοσελίδας μας: http://hydrobots.gr/index/?post_type=forum

Πρόγραμμα Hydrosensors

Ορισμένες από τις 90 σχολικές μονάδες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Hydrobot, οι οποίες είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε υδάτινα περιβάλλοντα (θάλασσα ή λίμνη), συμμετείχαν και στο συμπληρωματικό πρόγραμμα Hydrosensors. Πρόκειται για ένα πακέτο αισθητήρων μέτρησης πίεσης, θερμοκρασίας και φωτεινότητας εντός του νερού, το οποίο έχει σχεδιαστεί από ομάδα ερευνητών του Ε.Μ.Π..

Το σύστημα αισθητήρων, αφού κατασκευαστεί με τα απαραίτητα υλικά που αποστέλλονται στα σχολεία, ενσωματώνεται στο Hydrobot και επιτρέπει την λήψη σχετικών μετρήσεων. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές, που τις λαμβάνουν αλλά ταυτόχρονα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, που έχει δημιουργηθεί από την ομάδα Hydrobot και είναι διαθέσιμη σε όλους τους μαθητές αλλά και στην ευρύτερη ερευνητική κοινότητα για συστηματικότερη μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας.

Για τη νέα σχολική περίοδο (2013-2014), το Ίδρυμα Ευγενίδου αποφάσισε να χορηγήσει δωρεάν 100 πακέτα Hydrobot και 40 Hydrosensors με το απαραίτητο υλικό και τις σχετικές οδηγίες σε δημόσια σχολεία, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν. Μοναδική υποχρέωση των συμμετεχόντων είναι να παραλάβουν τα πακέτα, να τα ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση κάποιες βασικές αναφορές για την εξέλιξη του προγράμματος και την συμμετοχή των μαθητών τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από online forum, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να λύσουν απορίες και να βρουν καινούργιες ιδέες βελτίωσης των οχημάτων τους. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα από την αρχή του θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε σχετικό διαγωνισμό ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου λάβαμε πάνω από 120 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Hydrobot, εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές περίπου 70. Τα πακέτα έχουν ήδη αποσταλεί και οι ομάδες αρχίζουν να παρουσιάζουν τα πρώτα τους αποτελέσματα στο forum του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στο πρόγραμμα Hydrobots, στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν την απαραίτητη φόρμα συμμετοχής που θα βρουν στον σύνδεσμο http://hydrobots.gr/index/?page_id=2084 επεξηγώντας τον τρόπο που σκέφτονται να αξιοποιήσουν το όχημα, εντός ή εκτός μαθήματος.

Επιπλέον, οι σχολικές ομάδες που έχουν ήδη λάβει και ολοκληρώσει ή κοντεύουν να ολοκληρώσουν, το πρόγραμμα Hydrobot μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την συμμετοχή στο συμπληρωματικό πρόγραμμα Hydrosensor. Βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι η ενδιαφερόμενη σχολική ομάδα να βρίσκεται κοντά σε υδάτινο περιβάλλον και να προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα λήψης δεδομένων με την βοήθεια του Hydrosensor. Τη σχετική φόρμα συμμετοχής για το πρόγραμμα Hydrosensor μπορείτε να αντλήσετε από τον σύνδεσμο:


http://hydrobots.gr/index/?page_id=2563

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter