Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Βρετανία παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΕ το 2017

BDABB0C139C61C8A2A189ED5162DAC6F

Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017, έγινε γνωστό την Τετάρτη από τη βρετανική κυβέρνηση, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Λονδίνο επρόκειτο αρχικά να αναλάβει την προεδρία μετά τη Μάλτα και πριν από την Εσθονία.

Η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα την είδηση τηλεφωνικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγώντας ότι η χώρα της θα είναι «πολύ απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, η Μέι υπογράμμισε πως επιθυμεί να προσεγγίσει με «εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα» τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Η συντηρητική ηγέτης υπογράμμισε πως η παραίτηση από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει στόχο να δοθεί "προτεραιότητα" σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ χαιρετίζει τη γρήγορη απόφαση της πρωθυπουργού για το θέμα, κάτι που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να επιλέξει εναλλακτικές λύσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αμέσως μετά πως το Βέλγιο είναι "διατεθειμένο" να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

«Το Βέλγιο είναι διατεθειμένο να αναλάβει την προεδρία, αν μας το ζητήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντιντιέ Φαντερχάσελτ.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter