Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εντός της ΕΕ αλλά με ειδικό καθεστώς η Βρετανία

eurozone 0425

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, ανακοίνωσε μέσω Τwitter, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα αφού ξεκίνησε το επίσημο δείπνο των «28».


Bασικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από αναφορές σε ολοένα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Δεύτερο σημείο-κλειδί είναι οι προβλέψεις που στόχο έχουν να προστατέψουν το Σίτι του Λονδίνου από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών.
Έτσι, προβλέπεται ότι σε όλες τις μελλοντικές τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών θα ενσωματώνονται στοιχεία που θα διασφαλίζουν το δίκαιο χαρακτήρα χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ρυθμίσεων για τις χώρες της ευρωζώνης και τα εκτός ευρώ μέλη της ΕΕ.
Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για μια «επί ίσοις όροις» οικονομική και τραπεζική νομοθεσία και δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Επίσης, η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί επιδόματα σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια στη χώρα. Η Βρετανία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους νεοαφιχθέντες για επτά χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε για ένα ειδικό καθεστώς για τη χώρα του εντός της ΕΕ και το πέτυχε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα φέρει το Σάββατο τη συμφωνία στο Υπουργικό του Συμβούλιο και ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό.
«Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Θα την εισηγηθώ στην κυβέρνηση αύριο» πρόσθεσε ο Κάμερον, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ». Έκανε πάντως λόγο για «δύο κόσμους» στην ΕΕ όταν εκτίμησε πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».
Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις.
Είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες. Βάλλοντας πάντως εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.
Η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για μία μακρά και έντονη εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου στη Βρετανία. Ο Κάμερον στοχεύει να επιστρέψει στο Λονδίνο και να υποστηρίξει την παραμονή στην ΕΕ.
Κάμερον: Πήραμε ειδικό καθεστώς και ζητώ «ναι» στο δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στην χώρα του για το ζήτημα αυτό, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε κατά τη Σύνοδο Κορυφής με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών-μελών.
«Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτιμώντας πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».
Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε ζητήσει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.
Σύντομα η ημερομηνία του δημοψηφίσματος
Ο βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει δήλωση στην Βουλή των Κοινοτήτων και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Κάμερον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο Κάμερον πρόσθεσε σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία στην κυβέρνησή του «αύριο» (σήμερα Σάββατο).
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε πως η συμφωνία εγκρίθηκε «ομόφωνα» από τους 28 ηγέτες.
Reuters: Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας ΕΕ-
Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία την Παρασκευή περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ
Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της• θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ενα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.
ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στην Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter