Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο Ιράν ο Α. Τσίπρας

cruide earth 1

H αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, είναι ο στόχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου.


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ιρανική πρωτεύουσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει ειδικό αφιέρωμα στο Ιράν και τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις. Στο πλαίσιο του αφιερώματος φιλοξενεί συνεντεύξεις με τον τον πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, τον γενικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Στάθη Τσοτσορό.
Επίσης, παραθέτει χρονολόγιο επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων στο Ιράν από το 1992, μέσα από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς και μια σειρά άρθρων από το τμήμα διεθνούς ρεπορτάζ για την επιστροφή του Ιράν στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.
Ο πρέσβης του Ιράν
Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, εκφράζει ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Όπως σημειώνει ο Ιρανός διπλωμάτης, οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και υπενθυμίζει παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και του Ιράν με την Αρμενία και την Βοσνία.
Επίσης ο Ιρανός πρέσβης υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».
Παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές, πέραν της ενέργειας, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής.
Ο Ιρανός πρέσβης τονίζει επίσης ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter