Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Non paper Λουξεμβούργου προς «28»: Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία

6BF80A146518649031EBB2F1D1907C3C

Η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας, με την οποία δεσμεύτηκε για αυτό. Αυτό αναφέρει έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, το οποίο επικαλείται το Reuters. Το λόγω έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ΕΕ, αναφέρει ότι κατά μέσον όρο 4.000 άτομα φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά.

Πρόκειται για «μικρή μείωση» έναντι των 5.000-6.000 που σημειωνόταν στις αρχές του μήνα, αλλά αυτό δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας.

«Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες» σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στους ηγέτες της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πιθανό σχήμα μεταφοράς απ' ευθείας από την Τουρκία προσφύγων.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα προσκομίσει η Τουρκία ότι εμποδίζει τους διακινητές να βάζουν τον κόσμο στη θάλασσα για την Ευρώπη.

Από αυτό θα εξαρτηθεί επίσης η διάθεση των 3 δις ευρώ προς την Αγκυρα και η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter